ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Kradljivica knjiga...

"Evo jedne male činjenice. Umrijet ćete." - stoji, nimalo milostivo, na početku, nešto više od petsto i pedeset stranica, romana "Kradljivica knjiga".

Radnja:
1939. godina. Nacistička Njemačka. Djevojčicu Liesel i njezina brata majka je prisiljena povjeriti udomiteljima. Tijekom puta vlakom, Lieselin brat umrijet će pred njezinim očima. Po njegovu pokopu, Liesel će na grobu naći i uzeti knjigu premda tada još uopće ne zna čitati. No time će utrti put prema svim događajima koji će potom uslijediti, dajući Smrti povod da ovaj roman ispriča na sasvim drugi način. Raspirujući nadu, hrabrost i ljepotu u središtu užasa.

Markus Zusak autor je ovog neobičnog romana. Neobičnog jer će vam trebati neko vrijeme da se prilagodite na način kojim piše, budući da po tome odskače od svih ostalih knjiga. Odskače i po skicama, malim stripovima i njemačkim riječima ostavljenim neprevedenima, ali unatoč tomu, svakomu razumljivima jer se odnose na pogrde i psovke. Najneobičnije je, dakako, to što se u ulozi pripovjedača nalazi sama Smrt.

Moram priznati da sam se svemu uspjela prilagoditi tek nakon neke pedesete stranice. Tek tada je čitanje zauzelo maha u onoj mjeri da se noćima okretala stranica za stranicom do samog kraja. Premda su mnogi ovu knjigu usporedili s "Dnevnikom Anne Frank", zamjerila sam im to. Prvobitno zbog toga jer progovara o patnjama Nijemaca tijekom drugog svjetskog rata. Drugi razlog mi graniči sa zdravim razumom. Zašto? Svesti jednu izmišljenu priču na razinu stvarnih doživljaja jedne djevojčice, omalovažava važnost ove druge. I bez takve reklame ovaj bi se roman popeo visoko na ljestvicama. Makar, i ovdje je u pitanju djevojčica. I, da, i ovdje će vam trebati maramice. Jer neki su dijelovi toliko potresni i strašni da ih ne bih u ruke dala djeci. Ovo napominjem samo iz razloga jer se na koricama obećaje oduševljenje i djeci i odrastlima. Treba naći granicu...

Nemam vam namjeru pričati o požrtvovnom očuhu i zločestoj Lieselinoj maćehi; o Rudyu koji se u Liesel zaljubio, o krađi knjiga kojom se  iz čiste strasti prema pisanoj riječi bavi; Židovu  kojeg skrivaju u podrumu svoje kuće... Ovaj roman pun je iznenađenja, napetosti i užasa i najbolje bi bilo da ga doživite sami. Ukoliko ga još niste čitali, virtualno ga možete prolistati ovdje.
Za "Kradljivicu knjiga" imam, uglavnom, samo riječi hvale. Uglavnom, jer postoji mala zamjerka. Opet! No, samo zato jer je kraj u odnosu na ostatak zbijen i presažet. Moglo se sve zaokružiti na šesto stranica i nagraditi čitatelja malo opsežnije napisanim završetkom. Jer baš mi nekako nedostaju... Unatoč tome, ljubitelji ove knjige mahom žele ekranizaciju. Ideja je veličanstvena, pa ne sumnjam da do iste neće doći. Do tada, uživajte u knjizi!

MISAO DANA:
"Nesreće zaskoče one koji ništa ne slute, često silovito, baš kao i ljubav."
                                                                                              (Andrew Davidson)

Broj komentara: 9:

  1. Odličan roman, čitala sam ga..
    uvijek pronađeš onu
    koja se i meni sviđa;)!
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se knjiga prilično dopala u knjižari pa sam je pre nekih desetak dana i kupila, ali, rešila sam da još nije vreme da je čitam. Posle Ben Okrijevih Song of Enchanment i Famished Road shvatila sam da mi prvo treba neka `limunada` tematika :D

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo je jedna od knjiga na mom popisu želja.....kad uhvatim vremena:)))...
    imam nekakav osjećaj da će se moja lista produžiti zahvaljujući tvom blogu:)......hvala <3....
    M...

    OdgovoriIzbriši
  4. Naci cu je negde. Hvala na preporuci!

    OdgovoriIzbriši
  5. @Lady - baš me veseli što imamo isti ukus za knjige! Premda je ovu moj dragi kupio sebi, no ukrala sam je! :)) Pusa

    @Lenka - od "limunada" mi ovaj tren na pamet pada "Sjećaš me se?" od Sophie Kinselle; nisam baš ljubitelj te vrste štiva, no dobila sam ju u jednom od časopisa i dobro se nasmijala uz nju! :))

    @Mare - i meni uvijek fali vremena i imam također liste s popisom knjiga koje želim pročitati pa samo križam i dopisujem :), u svakom slučaju, drago mi je da te knjige koje izaberem privuku da ih pročitaš! Uvijek izabirem one koje i nisu baš najnovije ponajviše zbog gužve po knjižnicama i čekanja da se dođe na red za određeni naslov, premda veliku većinu kupim. Trenutno sam u fazi Indije tako da bit će postova i o tome... :))

    @D. - draga, jel´ kod tebe tako teško nabaviti neki naslov? Nešto slično je bilo i s "Jedi, moli, voli" ako se sjećam... Što je uzrok tomu? Nisam sigurna šalje li itko od naših nakladnika domaća izdanja van, ali mogu provjeriti. A i ako nešto stvarno želiš čitati, a ne možeš javi pa ćemo nešto smisliti, barem jezik nije barijera! :))

    Puse curke! :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Bojim se da ovde ne bih imala sta da kazem, ne citam romane, i ozbiljnije knjige, znam da je moja greska, i da ima toliko lepih stvari da se nauce, zapisu, zapamte, ali ja sam od onih sto citaju bla bla truc, stivo za plazu! :) mada to citam preko cele godine, ne znam da li mislim jadna da sam zbog toga uvek na letovanju... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala na uvijek odličnim i zanimljivim preporukama!
    Veliki pozdrav i pusa.

    OdgovoriIzbriši
  8. Roman nisam čitala,ali bi mogla,hvala na preporukama!
    a što se tiče kose,vjerojatno je samo svjetlo pa je svjetlija :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lijepo napisana preporuka Lilly!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...