četvrtak, 18. studenoga 2010.

Preživjeti s vukovima...

Vjerujem da je velika većina vas čitala knjigu istoimenog naslova. Bila je veliki hit, osobito iz razloga što je spisateljica Misha Defonseca sve napisala kao autobiografsko djelo. Osobno se ne mogu pohvaliti da sam knjigu pročitala, jer eto potkraj 90-ih imala sam važnijeg posla (jurcanje po parkovima, bazenu i sve ostalo što čini bogat život jedne tinejdžerke...), no nedavno sam gledala film snimljen prema spomenutom romanu. Svidio mi se i, evo posta!


Radnja:

Belgija 1942. godine. Nakon uzastopnog seljakanja i skrovitog života, Mishine roditelje uhićuje Gestapo, te ona biva ostavljena obitelji koja će ju uzdržavati zbog novca. Ne prihvaćajući novo ime i zamjensku majku, Misha bježi čovjeku koji joj je izradio lažne dokumente i jedini pokazuje razumijevanje prema njoj. Ondje će naučiti neke važne životne lekcije koje će joj pomoći preživjeti nakon što izgubi i taj posljedni oslonac i sama se otisne na dug put u potrazi za mamom i tatom. Sama će s kompasom propješačiti 3000 km kroz Belgiju, Njemačku, Poljsku... U početku prijetnju, a kasnije oslonac i suputništvo pružit će joj čopor vukova koji će je prihvatiti kao svog člana. I spasiti joj život....





 Vera Belmont udahnula je život Mishi na filmskom platnu. Premda je prodavana kao autobiografski roman i film je snimljen kao istinita priča, tek unazad dvije godine autorica romana priznala je da nas je sve obmanula. Da to uopće nije autobiografsko djelo i da ništa slično nije proživjela. Mnogi su se razočarali i osjetili prevarenima. Vjerujem, da bi i bez te laži roman polučio ogroman uspjeh jer malo tko na ovako nešto ostaje ravnodušan. No, ne mislim ni da se priznanjem nešto dramatično promijenilo. Osim možda ugleda same spisateljice.



Istinita ili ne, ova priča zaslužuje svoje mjesto među nama, jer nosi  nadasve važne poruke. Nada, borba i ljubav mogu još uvijek pomicati granice ma kako se teško to činilo. Druga, možda i puno bitnija, je da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti! Pitam se samo koliko još vremena treba proći da to konačno uđe u podsvijest civilizacije...




Photos

MISAO DANA:
"Svaka osoba je odgovorna za cijeli svijet i za sve ljude."
                                                                                              (Fedorov)


Broj komentara: 17:

  1. nisam procitala ni knjigu a ni pogledala film, ali hvala na detaljnom opisu, valjda cu uskoro odvojiti malo vremena... :) uh...sta to bese gledanje filma?!!! skroz sam zaboravila!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vanja, dragog pod ruku, kokice i pravac kino!! ;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Knjigu sa pročitala ali film nisam još gledala.
    U kinu nisam bila jakoo dugo, na žalost.
    Hvala na odličnoj preporuci, možda te i poslušam:)

    Pusa i hvala na lijepom komentaru.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan novi look, html 5.0?
    Nisam gledala film, ali volim takve filmove sa životinjama, jedino se onda uvek bojim da pate ili nastradaju na kraju :( Volim happy ends.

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja spadam u skupinu ovih što nisu ni čitali ni gledali... A ti to tako lijepo približiš, analiziraš i zagolicaš maštu, sasvim dovoljno da barem u knjižnici potražim knjigu...

    OdgovoriIzbriši
  6. Niti čitala niti gledala, ali zato si ti ovdje s odličnim recenzijama da nas privučeš i zainteresiraš! Hvala ti na tome. Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš sam sad iznenađena! Bila sam uvjerena da je bar neka od vas pročitala knjigu! Onda ćemo morati pročitati zajedno! :)) Film nije novi, star je oko 3 godine (ovo sam napisala da ne bi bilo nesporazuma :)). Hvala vam na lijepim komentarima! :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram priznati da se nisam mnogo iznenadila kada sam pre koju godinu čula da je autorka izmislila celu priču. Nadrealne scene u knjizi deluju potpuno neverovatno, a na momente (ili bolje reći u većini slučajeva) i bizarno. Inače priča je jako potresna,ja sam čitanje precmizdrela, ali samo pisanje me se nije posebno dojmilo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Knjigu nisam čitala, film nisam gledala. Prije sam čula nešto o tom filmu, ali sam i jako brzo zaboravila na njega. Stavljam knjigu na popis i hvala na preporuci. Što se tiče same autorice odnosno njezinog laganja, kad je već lagala trebala je ostat pri svojoj laži :) Grozna sam jel da :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Lenka, nekako sam se potajno nadala da si ti bar pročitala! I baš mi je drago da si komentirala pa da dobijemo informacije iz prve ruke što se same knjige tiče. Ako literarno i nije bogzna što, onda mi sad nije žao što sam prvo pogledala film! :))

    Lindolina, samo si iskrena! :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Zvuči jako zanimljivo.Imam običaj prvo pročitati knjigu pa onada pogledati film,no to s često ne dogodi.Još mi se nije dogodilo da me knjiga razočara.Jednom kada budem baka i u mirovini nadoknadit ću sve što nisam pročitala...možda...

    OdgovoriIzbriši
  12. Niti čitala,niti gledala,niti čula...Ali ti si to tako lijepo preporučila da ću svakako odabrati jedan od medija!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. evo i mene u nizu onih koji nisu ni čitali ni gledali, ali mislim da ću večeras do videoteke po film.
    znaš, od kada pratim tvoj blog, moja lista knjiga i filmova sve je duža i duža. kada ću ja to sve stići???

    OdgovoriIzbriši
  14. If you wοulԁ lіke tο take much fгom this pіеce of wгiting then you hаve to аpplу such tеchniques
    to your ωon ωеb site.
    my web page: silk'n sensepil hair removal

    OdgovoriIzbriši
  15. Your methοd of exρlaining evегything in thіs poѕt is rеally faѕtidiοus, all be able to simplу know іt, Thаnks а
    lot.

    Also vіѕit my blog рost: Suggested Web Site
    My web page :: Suggested Internet site

    OdgovoriIzbriši
  16. At thiѕ time it aρpeаrѕ liκe Expresѕion Engine is the toр blogging platform оut therе right now.
    (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

    Look at my web-site: simply click the following internet site

    OdgovoriIzbriši
  17. You need tο bе a paгt of a contest for
    one оf the hіghest quаlity blogs
    on the nеt. I mοst сertainlу will
    highly recommend this web sіte!

    my web pagе Win Your Life Back With V2 Cigs Critique...........
    Also see my website > click through the up coming website

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...