nedjelja, 20. ožujka 2011.

Barbarian princess...

Barbarian princess, naknadno izmijenjena naslova u Princess Kaiulani, film je čija se radnja bavi životom posljednje havajske princeze. Kostimografija u duhu ondašnjeg vremena bila je dovoljan poticaj da njime ispunim jedan kišni dan.

Radnja: 
Kada Amerika oko idiličnog havajskog otočja stegne obruč, sigurnost 13-ogodišnje Kaiulani postaje naglo ugrožena. Otac Škot prisilno joj utočište nalazi u, Havajima potpuno suprotnom okružju, Viktorijanskoj Engleskoj. Prepreke na koje će Kaiulani ondje nailaziti, ali i ljubav koju će pronaći samo će dodatno očvrsnuti ljubav prema vlastitom narodu. Ogorčena, vraća se na Havaje, poduzimajući sve u svojoj moći da očuva svoj komadić neba na planetu. 

Američke ekranizacije, inspirirane povijesnim događajima, životima ili knjigama uvijek su pomalo nedovršene. Tako je, nažalost, i s ovim filmom, jer ostavlja gledatelja zakinutim za mrvicu više povijesti koja bi zaokružila ovu, u konačnici, tužnu priču.  Baš taj nedostatak, trn je u oku i samim havajskim stanovnicima koji, ne zadirući u dobrotu i požrtvovnost posljednje princeze, smatraju da su mnoge činjenice zataškane i nespomenute.


Ne ulazeći u povijesne razmirice, nedostatak istih itekako se osjeti. No, to nikako ne znači da je ovdje sve samo klasična ljubavna priča dvoje ljudi sa suprotnih krajeva svijeta. Da, ona se proteže čitavim filmom, ali je vječito u sjeni princezine ljubavi prema domovini. Ljubavi čija joj je snaga u samo 23-oj godini doslovce slomila srce.

A to je, zajedno sa ljepotom Q´Orianke Kilcher u glavnoj ulozi, dovoljan razlog da u ovo hladnjikavo nedjeljno popodne, prizovete topli havajski povjetarac putem malog ekrana. I naknadno malo pročeprkate po povijesti žedni znanja. Uživajte!



Photo

MISAO DANA:
"Ožiljci koje ne vidimo, najteže zarastaju."
                                                                (Astrid Alauda)

Broj komentara: 11:

  1. Nisam gledala, ali zvuči zanimljivo... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Večeras bih baš bila raspoložena za ovakav žanr, zavaljena u trosjed dok vani puše hladna bura... Ipak, morat ću ovo staviti na popis za neke druge duge večeri... zvuči baš zanimljivo:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna si Lilly,način na koji to radiš!Jubim!

    OdgovoriIzbriši
  4. LIjepa kritika filma koji sam stavila na to do listu. Misao dana je posebna.........

    OdgovoriIzbriši
  5. Privukla si me ovim sličicama i kratkom recenzijom....nadam se da ću ga pronaći i pogledati pa ti javim kako mi se svidio. Hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam pogledala ovaj film, hvala na preporuci :) Divan post!:) Moraš češće da postuješ :)) <3

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam gledala film ali jako volim povijesno - romantične ( čitaj ljubavne ). Stavit ću ga na popis.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tek sam neki dan pogledala "I am love", hvala ti na preporuci. Biljezim i ovaj film, dovoljno je samo da sam vidjela da se spominje Skotska i kupila si me :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Misao dana je totalno fantastična i baš me onako dotakla,a ovaj film nisam gledala,ali svakako ću ga pogledati..hvala na preporuci.. pusa!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bravo za filmsku kritiku, definitivno me privuklo.
    Misao dana je prava, istinska !

    OdgovoriIzbriši
  11. jako zanimljivo,budem ga pogledala

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...