srijeda, 2. ožujka 2011.

Kad narastem, bit ću balerina...

Je li naslov mog današnjeg posta, nekada davno, sićušnu curicu kakva ste bila zaokupljao kao i mene samu? Sigurna sam da jest, jer vrlo je malo djevojčica koje nisu željele zaplesati na vrhovima prstiju dok im oko bokova poskakuje sanjiva, čvrsta suknjica. Nažalost, malo je nas koje smo imale priliku uopće se odazvati tom unutarnjem glasiću. Još manje onih koje su ga pretvorile u životni poziv. Ali da nije tako, bi li se uopće vidjelo savršenstvo pokreta koje nas na daskama nerijetko ostavlja bez daha?




No, prijeđimo na stvar! Otkud mi uopće ideja da pišem o baletu s kojim, osim laičke, baš i nemam prevelike veze? Naime, naletjela sam na informaciju da je prije gotovo tristo godina, na današnji dan, izveden prvi balet! Kako dalekim se to čini... A koliko je tek plesnih papučica potrošeno otada! Zato sam, bez puno razmišljanja, baletu odlučila posvetiti post. Ne toliko zbog ove sebe koja trenutno tipka za tastaturom, nego one radoznalke koja je jednom davno željela biti dio baš toga svijeta, a na kraju se sve otopilo poput šećerne vune kada se prvi put, hrabro (bez pomoćnih točkića) spustila niz brdo na svom novom, bijelo-zelenom... BMX-u! Bez obzira na to i danas na kućnom parketu, sama sa sobom, u vlastitoj koreografiji, zna zaplesati Orašara! :-)




Nekako nemam namjeru pisati o trnovitom putu balerina i baletana. O krvavim žuljevima, režimu prehrane, upornosti, čeličnoj disciplini... Sve se to ionako zaboravi kada se s prvim poskokom graciozne plesačice podigne gotovo nevidljivi oblak prašine ispod dasaka koje život znače. Jer gracioznost i elegancija pokreta svakako su ono što je balet učinilo osnovom svakog plesa. Na koncu i ono što ga u poplavi modernih baleta i dalje čini postojanim. I vječnim, dodala bih. Osim, valjda svima, poznatoga Labuđeg jezera, među globalno najpopularnije izvedbe klasičnog baleta svrstani su i već spomenuti Orašar, Pepeljuga, Don Quixote, Bajadera, Giselle, Coppelia, Uspavana ljepotica, Romeo i Julija, te kao jedan od najstarijih koji se izvodi u originalnoj formi La Sylphide




Talent i dugotrajan rad nikomu se ne mogu osporiti, niti ima potrebe za tim, no kada govorimo o baletu Rusima ovdje nema premca, jer plešući jedva da dodiruju tlo! A kad smo već kod Rusa, tijekom srednjoškolskih dana čitala sam biografiju Rudolfa Nureyeva, eminentnog baletana preminulog 1993. od AIDS-a. Iako se danas više ne sjećam detalja njegova djetinjstva i trnovita puta, ono što mi je ostalo urezano u pamćenje je da su kolege umjetnici na njegovu ispraćaju umjesto ruža za njim bacili svoje baletne papučice. Što, samo po sebi, dovoljno govori o njegovoj veličini.

Možda bi ovaj tmurni dan, u čast prvog izvedenog baleta prije tako puno godina, mogli započeti baš plesom. Podsjetiti se nesavršenog plié-a ispred ogledala i zaplesati u novi dan, ne slaveći baš ništa... Osim života samog! Koji, budimo iskreni, nije bajka, ali ako nešto otvara vrata u nju onda je balet, bez konkurencije, na prvom mjestu.
Ugodan dan, labudice moje!

Photo 1/2, 3


MISAO DANA:
"Balet nije tehnika, već način izražavanja koji je bliži unutarnjem glasu čovjeka više od ičega."
                                                                                          (George Borodin)

21 komentar:

  1. ja jedva chekam beogradski festival igre
    kad vec ne posedujem gracioznost jedne balerine mogu bar da gledam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bila je uživancija čitati tvoj post posvećen baletu. Podsjetila si me na vlastite snove :)) Samo, mene nije zaustavio BMX, jednostavno sam otišla dalje i našla novi san... pa novi san... pa... kako to već djevojčice rade. Misao dana govori sve o tome što balet je.
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Sticajem okolnosti odrastala sam sa susjedom balerinom koja je poslije postigla svjetsku slavu.. u osmom razredu napustila je dom i otišla živjeti/raditi/učiti u tadašnji SSSR.. i odmalena sam znala prvo o onoj drugoj strani baleta, odricanju, žrtvi i bolovima...
    Balet je za mene veličanstveni izričaj glezbe, uz balet i glazba dobije sasvim drugu, dublju, snažniju dimenziju...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ups,ja onda ovdje ne spadam.Baš se i ne sjećam da sam htjela biti balerina,ali da,svakako sam htjela da mi se haljinice vrte kao u balerina.Mene to sve uvijek podsjeti na crtani film u kojemu nilske kobile graciozno plešu u ružičastim suknjicama i papučicama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ni ja se definitivno ne uklapam u ovaj tekst. Balet apsolutno ne razumijem, za mene vrijedi ona: ja i balet smo ko krava i balet. Uopće ne shvaćam tu nekakvu gracioznost dok ti nekakvi baletani i balerine mlataraju rukama i nogama na sve strane. Ja nemam pojam o baletu i ne razumijem ni razliku oko toga tko bolje mlatara udovima - jer naravno, postoje bolji i lošiji plasači - a kad ih ja gledam meni: svi isti. A što se tiče gledanja cijele cjelcate baletne prsdatave - nakon 15 min. počnem zijevati, a nakon poal sata već i hrčem.
    Nemojte tek da počnem o onim priglupim haljinicama u kojima balerine skakuću okolo: obično se kaže da to na klinki od 5 godina izgleda simpatično - meni to jednostavno izgleda glupo - kako mi to tek imbecilno izgleda na odrasloj ženi, ajme!

    Slažem se da je za balet potrebno neopisivo puno odricanja i samožrtvovanja, ali ja nikako da shvatim što je to tako lijepo u baletu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Eto ,meni si evocirala uspomene-jer ja sam nekada daaavno malo prakticirala balet,i zaista je to mukotrpno i samo uporni uspjevaju uz beskonačno odricanje....:)

    OdgovoriIzbriši
  7. U mojoj je obitelji prvakinja zagrebačkog baleta.....oooo, daaaa, koooolikoooo odricanja, od djetinjstva pa do danas......i sama sam plesala balet....i nisam izdržala....jer zaista, samo najuporniji opstaju uz vjetar u leđa čitave obitelji....a ljepota baletne umjetnosti vječita je inspiracija i izvor nadahnuća, i jako je lijepo što si se osvrnula na povijesni datum početka izvođenja baletnih predstava. Jer, gotovo da i nema većeg doživljaja nego pogledati uživo jednu klasičnu baletnu priču začinjenu tupkanjem vršaka papučica o pod pozornice :).

    OdgovoriIzbriši
  8. Никад нисам сањала да будем балерина, али сам хтела да будем глумица :)Не бих ја ни успела да будем тако дисциплинована и упорна.
    Сјајан пост! Дивно си описала тај прекрасан, савршен плес звани балет!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasan post draga Lilly, baš je pravo osvježenje dana.Mene balet oduvijek opčinjava kao i balet na ledu ili umjetničko klizanje, valjda sam ipak skrivena umjetnička duša.A kao klinka narvno da sam imala snove o baletu i vrtila se pred ogledalom, a onda su došli neki drugi snovi...
    velika pusa!

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim balet i divim se, znam da je to umetnost koja zahteva najviše odricanja, vežbe i truda.
    Hvala ti za ovu divnu priču!

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivna priča... Obožavam balet i balerine...:)

    OdgovoriIzbriši
  12. ja cu da se pohvalim da sam kao malaaaa, bila balerina! ;) jaoo kako je to bilo slatko! divan je balet, ti pokreti, ta zenstvenost, gracioznost, uzivanje je gledati!

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš lijepo, obožavam balet..., a kao mala imala sam neke druge snove koji nikada nisu postali realnost, a i bolje da nisu...

    OdgovoriIzbriši
  14. Lilly, prekrasan post :) Obozavam balet i trudim se tu ljubav prenijeti i djecu pa ih svako toliko odvedem na neku novu izvedbu, zadnje smo bili na Orasaru za Bozic. Nekako imam osjecaj da je to slicno kao i s operom i opcenito kazalistem kao i s klasicnom glazbom - ako ne naviknes na te stvari u mladosti, tesko ih je kasnije prihvatiti.
    Isla sam na balet, cak sam kao dijete plesala u HNK-u u Don Quixoteu, ali nisam mogla podnjeti tu disciplinu pa sam se ubrzo prebacila na sviranje klavira, pa dalje...ostalo vec znas :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Thanks for linking my Challenge #3 on your sidebar ! I just watched Black Swan with Natalie Portman and am spellbound by the dancing. Have you seen it too ?

    OdgovoriIzbriši
  16. Ohooo, pa ima dosta balerina među blogericama, a i ljubiteljica baleta! Lijepo za čuti! :))

    @sandy - Hey Sandy, welcome! I have not watched it yet, but I would! I sincerely hope that the film will give skeptics a completely different view of the ballet and attract them to the theater! :))

    OdgovoriIzbriši
  17. Definitivno ne spadam među one koje su maštale o baletu. Onda me balet nije uopće zanimao. Ma ni opera. Nogomet, rukomet, tenis, graničara, vožnja biciklom, grupa traži grupu, manijaci i policajci... To je mene zanimalo :) Što se tiče samog baleta imamo u obitelji jednu balerinu - od rođaka kćer. Mala (dobro nije više tako mala, ali meni je uvik mala - razumiš što oću reć) ima 11 god. i ne znam koliko god. ide na balet.

    OdgovoriIzbriši
  18. predivan post. nisam nikad imala priliku nikad nista trenirat pa tako ni balet al gledam ga u filmovima pa i ja koji put kad nitko ne gleda malo vjezbam,pretvaram se da sam balerina.....

    OdgovoriIzbriši
  19. Ne znam kako sam stigla na tvoj blog, ali evo me slucajno i to na temi vezanoj za balet :)
    Probudila si mi uspomene i hvala za to :) Ja sam jedna od tih devojcica koje su zelele da budu balerine. Moji su me upisali na balet i do 15-e godine sam igrala kada sam, nazalost, prestala. No, ostala su lepa secanja.
    Idem da zavirim i u druge teme, sada kad sam te 'otkrila' :)
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...