petak, 4. ožujka 2011.

Kći čuvara uspomena...

"Njegov je otac pokušao sve vezati za mjesto, ali svijet je u stalnom pokretu i nije ga se moglo sputati."
Uistinu jako dugo vremena nije bilo posta o knjigama. Još negdje od prosinca kada sam pisala o Sašenjki, koja se sad vrlo jeftino može nabaviti i na kioscima. Kao, između ostalog, i ova knjiga o kojoj sam odlučila pisati danas.

Sažetak:
1964. godine Norah će u olujnoj, snježnoj noći, uz pomoć medicinske sestre i Davida, supruga ortopeda, na svijet donijeti dvoje dječice. Phoebe i Paula. No, osim težeg životnog puta koji će Phoebe pripremiti sudbina, to isto će učiniti i njezin otac. S najboljom namjerom da zaštiti voljenu suprugu i obitelj, David će donijeti odluku koja će izazvati potpuno nenamjeravane posljedice. Unesrećivši jednu obitelj dalje od kraja romana.

Jeste li već ranije pročitali ovu knjigu? Lako moguće, budući da je dugo bila visoko na ljestvicama, prodajući se u milijunima primjeraka. Ja sam je pročitala tek nedavno. Baš zbog te pristupačne cijene jer me ranije, ne znam zašto, uopće nije privlačila. No sada, kada sam zatvorila posljednju stranicu, još sam sklonija vjerovati vlastitom osjećaju. Znate onom, dobro poznatom...

Sama priča ovog romana je odlična, no da se svesti na pet prostih rečenica, nepotrebno razvučenih na gotovo četiristo stranica. Rečenice jesu duge, potanko sve opisuju do najsitnijeg detalja, no ne mogu reći da se odlikuju onom raskoši kakvu osobno volim. Kad tome pridodate četiri glavna i dva sporedna lika, onda je priče uistinu malo previše. Jer ovdje vrlo brzo shvatite da Norah voli koketirati s alkoholom, David ne uspijeva preboliti rane iz djetinjstva, a Paul se odgaja pomalo sam. Sve pod krinkom gubitka djeteta koje je zapravo živo. Ne znam je li spisateljica nastojala kroz pisanje ove priče kod čitatelja nenametljivo izazvati sažaljenje, možda opravdanje za pojedine postupke vlastitih likova, ali znam da ja ništa od toga za njih nemam. I bez Phoebe ovdje ništa ne bi štimalo. I baš to je ono što mi je, osobno, umanjilo vrijednost ovog djela.

Budući da je roman ekraniziran i da sam film odmah po čitanju i pogledala, onda ga svima onima kojima su filmovi draži od čitanja mogu i preporučiti. Mogu ga preporučiti i vama koji ga uopće niste čitali jer osim, već standardno, izmjenjenih pojedinih dijelova, nećete za ništa drugo biti zakinuti. Sasvim klasična, američka drama. Ono što ćete gledajući film dobiti kao bonus jest žućkasta, pomalo lijena nijansa koja se proteže radnjom ovog romana. Koji, ako ćemo iskreno, zapravo nije ništa posebno.






MISAO DANA:
"Kada nekomu činiš dobro, misli i na posljedice."
                                                                        (Bugarska poslovica)

Broj komentara: 17:

  1. Nekako me zaobišla i ova knjiga i film... Nisam čitala a ti si to tako dobro secirala, upravo onoliko da zagolica...

    OdgovoriIzbriši
  2. U potpunosti se slažem sa tobom pročitala sam je prije nekog vremena i bila je o.k. ali ništa spektakularno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je upravo suprotno, jedna od dražih knjiga u mom životu, a kome god sam je preporučila u knjižnici, ima isto takvo mišljenje. Kod nas u knjižnici se vrlo teško može doći do nje, jer se jako puno čita i imamo listu čekanja za nju. Jako me iznenadilo ovo tvoje mišljenje, ali, naravno, ukusi su različiti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Knjigu nisam čitala, ali ti si to sve lijepo analizirala da si me zainteresirala...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam knjigu čitala, meni se jako svidjela.
    Volim tu tematiku u kojoj je nepravda toliko očita da bi najradije ušla u knjigu i sama donijela sud:)
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam čitala ovu knjigu,zaintrigirala si me,mislim da je vrijedi pročitati.
    Hvala ti na uvijek zanimljivim i lijepim preporukama.
    Pusa i lijep vikend Lily.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hehehe, ukusi su različiti i mislim da u tome i jest ljepota! Nikad se ne može udovoljiti svima i da nije tako bilo bi malo dosadno! :)) Ali da svaka pročitana knjiga ostavi neki trag, ostavi! Puse!

    OdgovoriIzbriši
  8. he,he sad čitam podijeljenja mišljenja ja je kupila neki dan,da li čitati ili ne!?

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma svakako da kad si je već kupila, uvijek je možeš odložiti na policu. Ali mi kojima se ne sviđa smo u manjini, tako da možda prije da će ti se dopasti nego da neće! :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Upravo se spremam na put, baš mi je tvoja preporuka došla u pravom trenutku, mislim da će Kći čuvara uspomena putovati samnom! Puse

    OdgovoriIzbriši
  11. Secam se kada sma je citala.. :) Jako mi se dopala, mislim da cu ponovo da je procitam kada nadjem vremena :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam čitala, ali deluje jako interesantno. ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja nisam pročitala ovu knjigu,ali zaista si me zainteresirala,i mislim da ću prvu priliku iskoristiti i pročitati je....divni,divni inspirativni postovi uvijek kod tebe...veliki ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  14. Lilly jel ti to marljivo skupljaš knjige odnosno popunjavaš policu? :) Knjigu nisam čitala, film nisam gledala. Dakle - zapisujem, moram pročitat. Inače pročitala sam Kradljivicu knjiga i mogu ti reć da sam se naplakala na kraju knjige.

    OdgovoriIzbriši
  15. mene su zaobišli knjiga i film ali knjiga me zainteresirala

    OdgovoriIzbriši
  16. kniga je savršena.... no ukusi su različiti... a šta se tiče filma onaj dio na youtubeu " DON'T TALK TO THE STRANGER" , taj dio u knjizi uopće ne postoji...

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...