utorak, 22. ožujka 2011.

Meditation challenge...


Meditirate li? Ili vam je meditacija na nekoj, tko zna gdje, zagubljenoj listi želja ili izazova koje ste si obećali savladati? Jer eto, ne samo da je popularna, nego imate u blizini nekoga tko ju prakticira i k tome i funkcionira, samo nemate vremena, novca, uvjeta... Priznat ćete, discipline nedostaje ponajviše! Ako je tako, evo prilike da to promijenite!

Naime, Chopra Center, s početkom 11. travnja, organizira još jednu u nizu audio vođenih meditacija. Kako sve funkcionira? Tako da ne morate nikud iz vlastita doma i najbitnije, ne ulažete ništa osim vlastitog vremena! Dovoljno je 15-ak minuta dnevno u kojima će vas stručnjak voditi kroz meditaciju 21 dan za redom. Zašto 21? Zbog teorije, dakako potvrđene praksom, da nam je za stjecanje bilo kakve navike potrebno kontinuirano prakticiranje iste kroz točno toliko dana. Potrebno je registrirati se ovdje kako biste na mail primili svakog dana novu meditaciju. Pristup meditacijama imat ćete i neko vrijeme po završetku programa. Dakle, zabušavanja nema! :-)

U prošloj meditaciji, organiziranoj na ovaj način, sam i sama sudjelovala. I ako sad očekujete da ćete pročitati kako sam bila revna, morat ću vas razočarati. Priključila sam se tek 10-og dana, obećavajući sebi kako ću malo kasniti, ali se istovremeno uvjeravajući kako sam dovoljno disciplinirana da to provedem do kraja. Naravno da nisam, jer mene su zanimale one meditacije koje su mi stizale, a ne one koje je ostatak sudionika već odradio. No, preslušala sam ih sve (osnove engleskog su sasvim dovoljne) i dojmovi koje s vama mogu podijeliti su da su ugodne, kreće se od najosnovnijih prema nešto složenijima, praćene laganom opuštajućom glazbom i zapravo vrlo jednostavne.

Za potencijalne skeptike, imam potrebu napomenuti da zadiranja u vjeru i neku veliku duhovnost, izuzev one koja prebiva u vama samima nema. Osim toga, disanje je prijeka potreba, a ne vjerska disciplina. Bez obzira na to, ako se ne odlučite priključiti, onda predlažem da ipak malčice prošvrljate po stranici. Čak i na njoj možete preslušati neke od meditacija. I ne samo to, možete dobiti uvid u način na koji ayurveda zapravo funkcionira, od recepata, yoge i uljnih masaža pa do otkrivanja svoje doshe putem kviza. Ovo posljednje svima toplo preporučujem, uistinu je nevjerojatno koliko vam život dirigira vaša dosha.

Meditacija u tako kratkom roku od nikog neće učiniti sasvim novu osobu, ali da će pomoći u osvješćivanju vlastitih unutarnjih potreba  i osjećaja mira, hoće! Pa makar i na 15 minuta!

Namaste!

MISAO DANA:
"U vlastitoj nutrini morate pronaći mjesto na kojem ništa nije nemoguće."
                                                                                         (Deepak Chopra)

23 komentara:

  1. prije sam nekada meditirala ali iskreno prestala sam jer sam počela radije uživati u nečem trećem.

    OdgovoriIzbriši
  2. jooooj, DA!!! ja meditiram! nažalost ne redovno već kada stignem ili kada osjetim potrebu. nekad duže, nekad kraće, nekada svega par minuta, ali meditacija uvijek ostavi neki trag. i baš mi je to lijepo i ugodno.
    hvala ti za ovaj link i informacije. ja ću se svakako uključiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. ne meditiram,ali sam intenzivno počela ići na pilates i to mi je super.

    OdgovoriIzbriši
  4. mislim da bih mogla da naucim vise o ovome:) lepo:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja uopće ne meditiram i, iskreno, ni ne rasmišljam o tome. Ne znam, jednostavno smatram da nemam vremena. Znam, glupo zvuči, vremena se uvijek može naći. Osoba sam koja ide "sto na sat" i nešto tako mirno, a-a, nije to za mene. Jedino što mogu to je satima pecati. Eto, to je moj skromni oblik "meditacije".
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Meditacija je pametna stvar, to je sigurno.
    Pokušavala sam u par navrata ali ništa ozbiljnije.
    Ćao.

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, biti 15 minuta mirna, nema šanse! probala sam s yogom, ali jednostavno nisam ja za to, više sam za skakanje :) ali linkić ću si spremiti i malo prošvrljati, nikad na znaš kada osjetiš potrebu za nekim promjenama. I hvala ti na infu da se naviku stječu kroz 21 dan ponavljanja, nisam to znala, a vidim da bi mi u nekim stvarimo ovo moglo pomoći.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Lilly na tvojoj dobronamjernoj preporuci; ja nikada nisam bila na ovakvim meditacijama a da ti iskreno kažem da niti ne bih, jer nemojmo se zavaravati to je ipak nešto iz istočnjačke kulture što se kosi sa kršćanstvom (npr. yoga). Sve izgleda tako bezazleno a koji su korjeni svega toga?!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prije puno godina meditirala sam da bih pronašla zdravlje i mir, danas se molim dragom Bogu i on mi daje sve ono što nisam našla tražeći na drugim mjestima...A vrijeme koje "potrošim" tako, uvijek mi se vrati stostruko:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Svatkom nešto odgovara :), Ja sama to još uvijek nisam našla jer sam također pomalo preživahna pa mi je i pilates prespor. :)) A smisao posta nije bio propagiranje nikakvih vjerskih i sličnih disciplina, nego čisto kao tehnika opuštanja. Što se kršćanstva tiče, ono je meditacije prihvatilo i sve češće se organiziraju kršćanske meditacije po samostanima i drugim crkvenim ustanovama. Uostalom dok smo ljudi, sasvim je nevažno kojoj vjeri, rasi, državi... pripadamo jer ta pripadnost nas nikada ne bi smjela obilježiti kao više vrijedne od onih, nama potpuno različitih, ma što god bilo koja od vjera mislila o tom!

    OdgovoriIzbriši
  11. nikada nisam, ali mislim da mi je potrebno, da odmorim od silnih jurnjava i interneta! :) ni ja je ne povezujem sa verom, vec sa nacinom opustanja, trenutka koje ce neko da izdvoji za sebe, da se relaksira, mislim da bas pomaze... moracu da pokusam jednom! javi kako bude kad zavrsis! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. super tko može, ja radije odvrnem muziku i skačem :-)
    meditaciju stalno odgađam, a čak sam i neke knjige nabavila... grozna sam :-(

    OdgovoriIzbriši
  13. Znam, draga Lilly,da ti nije bio cilj nikakvo propagiranje ničega osim opuštanja..
    Ja idem na katoličke seminare i duhovne obnove ali tamo se sve bazira na nauku jedne osobe a to je Isus Krist.
    Znam da nije važno komu i čemu pripadamo, i ne mislim da je neko više ili manje vrijedan na bazi pripadnosti jer Bog nas svih jednako voli i poštivam svakog čovjeka bilo tko on da je, nego u kojem pravcu idemo.. Htjela sam samo,dobronamjerno, iskazati svoje mišljenje.
    Puno te pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
  14. @poezija s mora - dobronamjerno sam ga i shvatila, draga Ankice! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ooo, Lilly, svega se kod tebe nađe :)! Pronaći smiraj za sebe i trenutak za opuštanje kroz meditaciju dio je mog života, naučila sam to kroz svoje četiri godine u Indiji....i zato....hvala ti, i idem prošvrljati malo stranicom Chopra centra. Puse!

    OdgovoriIzbriši
  16. Vesna, draga, samo sam tvoj komentar čekala! :) Budući da znam otprije da si živjela nekoliko godina u Indiji, i da smo o meditaciji, onako sporedno, raspravljali još kod posta o "Jedi, moli, voli" onda sam si mislila ako ti napišeš da je niškoristi, vjerojatno je! Ali nisiiii! :D Možda to razuvjeri potencijalne skeptike, mene je! Hehehe Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  17. Moja iskustva sa meditacijom su više nego pozitivna..slučajno sam preko prijatelja prije nekoliko godina spoznala podosta o tome i postala mi je dio svakodnevnice...

    OdgovoriIzbriši
  18. Odličan post ! Slažem se sa svim pozitivnim stranama meditacije. Nekada sam redovno meditirala, sada više ne, ali evo poticaja da se opet uključim, hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  19. draga Lilly, ti si moj dobri anđeo! baš mi je trebao ovaj post! prošle sam godine prvi puta počela svakodnevno meditirati( ništa specijalno samo duboko disanje i fokusiranje) i osjećala sam se fenomenalno, ali nakon mjesec dana mi se rutina promjenila pa sam prestala. ovo me podsjetilo kako sam se super osjećla dok sam redovno meditirala tako da ću sigurno opet početi!

    OdgovoriIzbriši
  20. Probati ću jer znam da je sve što dozvoljava da se "otkaćimo" od loših vibri dobro za osjećaj unutarnje ravnoteže. Iskreno, grozim se "duhovnih obnova" jer ono što imaš i osjećaš nije potrošno, a ako misliš da jest i da treba obnavljati, e onda to ni nemaš. Ionako stalno tražimo sve izvan nas samih, a cijeli svemir je samo i jedino u nama samima. Zato mislim da je meditacija vrlo, vrlo dobra. Hvala na linku.

    OdgovoriIzbriši
  21. nisam nikad meditirala zaozbiljno,pokusavala sam,al kod mene ti je uvjek prometno tako da sam rijetko kad sama kad mogu imat mira a da nitko ne smeta

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...