četvrtak, 10. ožujka 2011.

Ruska konkubina...

Kažu da recepta za napisati dobru knjigu zapravo nema. No kada netko pred vas prostre široku lepezu likova do tančina izbrušenih karaktera, doda nekoliko tajni, prstohvat užasa, mrvicu povijesti i trunku erotike, a sve objedini ljubavnom pričom koja plijeni napetošću, sve što možete je poželjeti još. S receptom ili bez, Kate Furnivall ispisala je stranice koje će se još dugo pamtiti.

Sažetak:
Bježeći pred crvenom revolucijom iz koje jedva izvlači živu glavu, Ruskinja Valentina  s kćeri Lidijom priliku za bolji život traži u Kini, koja grca u užasu. Izmorena neimaštinom i mnogo svjetlijom prošlošću, Valentina diže ruke od gotovo svega, no crvenokosa Lidija za život se svim silama bori. Snalažljivost, mudrost i privrženost mladiću koji će joj spasiti život, istovremeno će ju uvlačiti u nevolje i vaditi iz njih, čineći preživljavanje težim no ikada...

Glavna odlika ovog romana jest savršena ravnoteža. Trenutno se ne mogu sjetiti niti jedne pročitane knjige u kojoj je sve tako pravilno dozirano, od broja likova i razvoja radnje pa do ujednačenog ritma pripovjedanja od prve do posljednje stranice romana. A opet nabijene napetošću zbog koje ga nećete željeti ispustiti iz ruku. Osim izvrsne i nepredvidive radnje, autorica ima i genijalnu sposobnost izazivanja širokog spektra emocija kod čitatelja. Da, smijat ćete se i plakati prije no što se snađete. Ali jednako tako ćete se i ljutiti, navijati, s vremena na vrijeme zgražati, očajavati... kao da se za život borite vi sami.


Sjajan i nepredvidiv, ovo je roman koji se čita u dahu. Ako ste se dosada dvoumili oko bilo koje knjige spomenute na blogu, oko ove nemojte niti na tren, jer kad stignete do posljednje stranice bit će vam pomalo žao. Možda sam na koncu mogla reći samo to da je Ruska konkubina putovanje na Istok na kakvom nismo bili još od Sjećanja jedne gejše. Svakako se ukrcajte u vlak!


MISAO DANA:
"Kad nekog spasiš iz vode, dužan si za njega brinuti cijeli život."
                                                                                          (Kineska poslovica)

Broj komentara: 19:

  1. Pa kad mi netko ovako sočno prezentira neki roman, onda mi nema druge nego - odmah pročitati!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mene si definitvno nagovorila!
    Nedavno sam gledala film "Ljubavnica Venecije", vjerojatno si ga već odavno ogdledala, oduševio me..u biti mislim da sam tek gledajući njega shvatila koliko je ženama tek sada dobro (a trebalo bi nam biti još i bolje), jer živjeti u vremenu kad moraš biti konkubina da bi bila cijenjena (na kraju i voljena) nije lako!

    OdgovoriIzbriši
  3. Još jedna odlična preporuka za zanimljivo štivo, hvala ti! Bilo bi lijepo da je snimljen film po ovom romanu, sigurna sam da bi bio jako zanimljiv. Tko zna, možda će to nekome pasti na pamet.
    Pusa i lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam isto nagovorena (mada, teško žabu u vodu natjerat)! :) Baš se čini kao zanimljivo štivo, morat ću to ovih dana potražiti u knjižarama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uživala sam čitajući tvoju preporuku. Ovaj roman zvuči kao prava poslastica. Ide na listu :))
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kad vidim ovakav tvoj post, odmah mi se cita :)

    OdgovoriIzbriši
  7. baš znaš posao:))).....tako si dobro prezentirala knjigu u par rečenica da jednostavno ne mogu drugo nego ju potražiti i pročitati:).....

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim tvoj opis knjiga, tako to lijepo sročiš, da čak i najdosadniju knjigu uz tebe poželim pročitati:) Zapisujem! PUSA

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako si lepo opisala, sad moram ici da nadjem ovu knjigu i da je procitam :)
    Obozavam ovakve postove! :) :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma svakako je pročitajte, neće vas razočarati! Jedino što nisam rekla je to da naslov baš ništa ne otkriva... :)) Uživajte! Puse!

    OdgovoriIzbriši
  11. Pročitati obavezno,hvala na preporuci...
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala ti za ovu preporuku. Neki dan sam u knjižari uzela ovu knjigu pa je vratila, kao nešto nisam bila sigurna je li to baš to što bih pročitala. Sada nemam više dvojbe, već sutra je knjiga moja :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Eh da mi je bila ova knjiga ovih dana :) Kažeš izaziva duboke emocije...ja inače dok čitam knjige još danima nakon toga imam osjećaj da su svi ti likovi stvarni ljudi u mom životu i pitam se što im se događa i kako su :) što ćeš, bujna mašta :)

    OdgovoriIzbriši
  14. već pročitala... ali hvala na preporuci :-)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...