ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Sudbina obitelji Meijer...

"Nas Židove je za naše grijehe Bog kaznio dobrim pamćenjem."

Riječi su ovo ujaka Melnitza, mrtvog, ali itekako prisutnog, člana obitelji koju je autor udomio na nešto više od sedam stotina stranica ovog, u svakom pogledu, raskošna romana. 


Sažetak:
Edingen, 1871. Četveročlana obitelj Meijer; Salomon, supruga Golda, kći Mimi i posvojče Chanele u  sedmodnevnom su žalovanju za pokojnim ujakom Melnitzom. Ispunjavajući svoje dobro utvrđene obiteljske uloge, pokucavši na vrata, nemir će unijeti naoko neznanac - Jenki. Započinjući tako sagu koja će se protezati gotovo čitavo stoljeće unaprijed...

Prateći Meijere kroz dugo vremensko razdoblje, od 1871. do 1945., Lewinsky nas upoznaje s četiri različite generacije ove židovske obitelji. Ocrtavajući tako ne samo njihove karaktere nego se dotičući i vjere, običaja te položaja Židova u švicarskom društvu. Tomu unatoč, ovo nikako nije roman koji se bavi isključivo politikom mjesta i vremena. Dapače, čitajući, i sami ćete se početi osjećati kao jedan od Meijera koji ima svoje mjesto za stolom, snebivajući se crnim ovcama u obitelji, nalazeći suosjećanje za one slabije, diveći se prepredenima... Svjedočit ćete njihovim rođenjima, pratiti ih na životnom putu, a zatim žalovati kada ih ispratite sa stranica romana. Osim pokojnog Melnitza koji se, gotovo ničim izazvan, pojavljuje uz miris vlage i zemlje, proganjajući savjest članova familije u nekim od za njih, ali i vas, kritičnim trenutcima.

Posebnost Sudbine obitelji Meijer je i u velikom korištenju jidiš izraza što je, meni osobno, vrlo zanimljivo jer neke od njih nosim sa sobom u život. Baš kao i običaje i kulturu s kojom sam se čitajući ovu knjigu imala prilike upoznati, jer ako kod knjiga nešto volim onda je to sposobnost pisca da me zabavljajući nauči i nečem nepoznatom i novom. 

Pa iako vam možda već sam spomen obiteljske sage i listova koje morate okrenuti zvuče dosadnjikavo, odvažite se i pružite mu priliku u ove maglovite dane. Jer napisati ovako dug, a ozbiljan roman danas je zaista mešuge (na jidišu bi ovo značilo ludo). Dobiti za njega etiketu najboljeg švicarskog romana... to je kvaliteta!


MISAO DANA:
"Svemir je kakav jest. Naša je sudbina ono što iz tog napravimo. Svijet - da ga svedemo na najjednostavniji nazivnik - jest onakav kako ga oblikujemo. Samo zato što se bojimo te odgovornosti, izmišljamo bogove koji kažnjavaju i u njihovo ime izmišljamo zakone za čije posljedice nismo krivi."
                                                                                                           (C. Lewinsky)
 

Broj komentara: 9:

  1. Zvuči zanimljivo!:)
    Veliki pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Već sam se pitala, gdje si? I pomislila sam kako sigurno čitaš i da se treba malo strpiti. I evo, pogodila sam! Tematika kojom se bavi roman nije baš visoko na ljestvici mojih omiljenih, no "putovanje" u druge običaje i kulture i te kako me privlači. Ne mogu obećati da ču knjigu pročitati, ali i da neću. Moram još malo razmisliti! A misao dana....kao i uvijek, bolno istinita.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej, dobro ti jutro draga :))
    Hvala ti na preporuci ... razvesilo me što sam ovo jutro, uz kavicu, opet mogla uroniti u tvoju recenziju i zamisliti se nad misaom dana.
    Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  4. baš sam se pitala gdje si tako dugo i sad mi je jasno. trebalo je pročitati tolike stranice teške teme. drago mi je da si se vratila.

    OdgovoriIzbriši
  5. vratila si seee :)))
    zanimljiva mi pari ova knjiga, hm hm...

    OdgovoriIzbriši
  6. Pročitala sam knjigu ljetos i sad se ugodno iznenadila kad sam vidjela da nisam jedina. A zbilja je dobra, što jest jest.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...