srijeda, 4. travnja 2012.

Kafka na žalu...

U Murakamijev svijet zakoračila sam kroz Norvešku šumu, i ne mogu baš tvrditi da sam se u njoj najbolje snašla. Ali Japanac je, pišući lagano, nesputano, gotovo kao da čavrljate s njim uz šalicu fine kave ipak pridobio moju pozornost u dovoljnoj mjeri da mu dam priliku još jednom. Dobio ju je s Kafkom na žalu. Opravdao? Apsolutno!

Sažetak:
Tinejdžer Kafka Tamura bježi od kuće. Starac Nakata preživljava tragajući za tuđim izgubljenim mačkama. Oshima je gay knjižničar zatočen u ženskom tijelu. A jedan ugledni građanin okrutno ubijen. Naoko nespojive, Murakami majstorski isprepleće njihove sudbine začinjavajući sve pljuskom riba s neba, mačkama koje govore, pričom o Edipu i paralelnim svjetovima.

Djeluje više ludo nego obećavajuće, zar ne? Samo djeluje... Ono što me privuklo ovom romanu je baš to "ludo" koje me isprva, a kasnije i tijekom čitanja, malčice podsjetilo na Majstora i Margaritu. I Murakami je poput Bulgakova vješto našao prostora za manevar kojim će pogoditi u neku od žica surove stvarnosti i ponekom otrovnom opaskom se dotaći čak i Boga samoga, no tu prestaje svaka sličnost. Jer on svoju kompliciranu priču doista plete sa zavidnom lakoćom, ne zanemarujući pritom ni najmanje japansku pedantnost koja karakterizira i njegove likove. Ovo bi valjda bila jedna od njegovih posebnosti jer je njome prožeta i Norveška šuma. Seksualne maštarije, erotika i besramna naracija to svakako jesu.

No, na stranu sa stilom pisanja koji će zadovoljiti ljubitelje ljetnih štiva. Ovaj roman osim te kvalitete, krasi izvrsna ideja. A to je ono što čitatelja može oduševiti čak i kad sve drugo zakaže, iako ovdje to nikako nije slučaj. Poigravajući se, Murakami će ispisano sjajno povezati s pjesmom čiji naziv se skriva u naslovu, dajući tako svemu smisao i ravnotežu zbog koje vam ne preostaje ništa drugo nego da se zaljubite u ovu knjigu. Koja je Japancu s pravom priskrbila prefix jednog od najvećih svjetskih pripovjedača na vrhuncu snage.
Stoga, ako već ranije niste, dozvolite si da se izgubite među bajoslovnim stranicama. Premda vam to možda neće osigurati bijeg od kuće na kakav se otisnuo Kafka, i premda je vjerojatnost da počnete razgovarati s mačkama svedena na minimum, avantura svojstvena Nakati vam je zajamčena, a isplati se krenuti u nju...


MISAO DANA:
"Uspomene vas griju iznutra. Ali također vas kidaju."
                                                                             (H. Murakami)

4 komentara:

  1. Odavno se nisam bacila na citanje, moracu pod hitno opet da pocnem!

    Giveaway:
    http://minni-fashiondreams.blogspot.com/2012/03/first-giveaway-on-my-blog.html

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala na preporuci, morat ću ovo stavit na listu za čitanje ;-D
    sve manje kupujem knjige a svaki put kad dođem u biblioteku čeka me hrpa novih, i jednostavno se izbezumim kad vidim toliko naslova, najradije bih ih sve strpala u kariolu i odvukla doma... nisam sigurna ni može li ovo razumjeti netko tko ne osjeća takvu strast prema knjizi - neke se pale na cipele, ja na lakove i knjige ;-D

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na uvijek zanimljivim preporukama za dobro štivo!

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...