U trenu kad sam naišla na ovaj recept, pržilo je prvo pravo sunce, pa sam ga samo spremila postrance, u žurbi, između dva okretaja pedala bicikla. Međutim, u zadnjih nekoliko dana, javila se potreba baš za ovim toplim napitkom. Kao ukusna alternativa vunenim čarapama i ponovnom paljenju grijanja, dok pod dekom okrećem listove rukopisa Slavenke Drakulić. Onoliko koliko mi ove dvije dame, Slavenka i čokolada, prijaju u prohladne svibanjske dane, toliko ona treća, lavanda, prkosi slaveći ljeto. A okus je... fantastičan!
Za dvije osobe potrebne su:
- 2 šalice mlijeka
- 100 grama čokolade (2/3 tamne za kuhanje, a preostala trećina mliječne)
- 1/4 čajne žličice sušenih cvjetića lavande
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 1/2 žlice šećera
- vanilin šećer
Prokuhajte lavandu u mlijeku, miješajući do ključanja. Skinite s vatre i ostavite da se lavanda natapa još nekih 5 minuta. Potom ju izvadite, vratite mlijeko na vatru i dodajte čokoladu. Kad se otopi i dalje miješajte dok se ne zapjeni. Umutite slatko vrhnje s obje vrste šećera, dodajte par cvjetića i uživajte...
Recept i fotografije preuzete sa à la mode*.
MISAO DANA:
"Devet od deset osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvijek laže!"(J. Q. Tullius)
izgleda jako ukusno, treba isprobati :))
OdgovoriIzbrišiBilježim si receptić,prijat će mi jer obožavam čokoladu a i lavandu..uživaj draga,lijep pozdrav!
OdgovoriIzbrišiI meni se čini da je ishod ovog recepta jako fin. Oh kako li je tek zanimljiva misao dana. :)
OdgovoriIzbrišiInače volim divlje kombinacije ali lavandu u hrani ne mogu smisliti - kao da jedem sapun :\
OdgovoriIzbrišiMisao dana je potpuno točna :)
Jooj, baš pravi napitak za ove dane. Bilježim i veselim se što ću ga skuhati popodne - jedino bez šlaga, ne volim ga. A lavandu imam. Njami:))
OdgovoriIzbrišisuper napitak za ove tmurne dane,obožavam čokoladu a i lavandu,pozz.
OdgovoriIzbrišiAh....
OdgovoriIzbrišinemoj zezat, ovo moram probat :-D
OdgovoriIzbrišiIzgleda božanstveno :)
OdgovoriIzbrišiOvo se mora probati pod obavezno! Obožavam neobične okuse i kombinacije. Hvala na ti na ovom odličnom receptu.
OdgovoriIzbrišiPusa :-)