utorak, 26. lipnja 2012.

Lomography...


Instinktivna, spontana, impulzivna... Neopterećena striktnim pravilima ekspozicije, fokusa, zlatnog reza... Neobvezna, razigrana, fotografija bez predumišljaja... Sve je to lomo-fotografija koja se od 1991., kada je grupica bečkih studenata isprobavajući do maksimuma mogućnosti plastičnog ruskog Lomo fotoaparata, tako nesvjesno utrla put danas, diljem svijeta obožavanom, posve novom fotografskom pravcu...
Iako naoko bez pravila, lomografija ih itekako ima. No čak ako ih se i ne budete pridržavali i dalje imate mogućnost zauvijek zarobiti neki, samo sebi savršeni, trenutak. Neke od glavnih smjernica su:

- fotoaparat nosite sa sobom kamo god pođete
- koristite ga neovisno o dobu dana
- učinite lomografiju dijelom, a ne smetnjom svog života
- probajte okidati s boka
- objektu lomografske želje probajte prići što bliže
- ne razmišljajte
- budite brzi
- ne morate unaprijed znati što ćete snimiti
- ne morate znati niti što ste snimili
- ne brinite oko nikakvih pravila

Možda sve nabrojeno, samo za sebe dovoljno govori zašto je baš ovaj pravac toliko omiljen. Vrijednost istog prepoznali su i proizvođači foto-opreme, revno izbacujući na tržište primjerke koji osim kvalitetom plijene i estetski, u toj mjeri da hobistika gotovo prelazi tanku granicu, zadirući u kolekcionarstvo. Limitirane edicije La Sardina, Lomo LC-A White i za ljeto neophodni, vodootporni Aqua Pix samo su neke od njih.

La Sardina
Lomo LC-A White
Aqua Pix

Pa iako PhotoShop, zajedno s nizom drugih dostupnih programa za obradu fotografija, između ostaloga nude i mogućnost da digitalnu fotografiju dovedete do lomo-savršenstva, ipak izostaje ono slatko iščekivanje i iznenađujuća ozarenost prilikom pregledavanja netom razvijena filma. Savršenstvo fokusa, kompozicije, svjetlosti i boja tada su samo slaba utjeha svakom istinskom fotoljupcu, iako digitalci, baš zbog svega navedenog staroj, skoro zaboravljenoj gardi fotoaparata mogu bez premca konkurirati. Ono pred čime će savršenstvo ustuknuti, nepovratna je atmosfera i komadić duše vašeg objekta snimanja, ukradenog lomo-aparatom. A osjećaj je to nenadoknadiv ikakvom naknadnom obradom. Meni bar.

A vi? Skriva li se u nekoj od vaših, pod prašinom zaboravljenih vitrina neki od sličnih fotoaparata? Njime zabilježenih uspomena? Ili lomo-aspiracije poput većine utažujete iscrpljujući mogućnosti vlastita digitalca? Ako je tako... tko zna, možda ste na pragu da utabate put nekom sasvim novom fotografskom pravcu...


MISAO DANA:
"Realist će, ukoliko je umjetnik, nastojati ne da nam da fotografiju života, nego da da viziju života koja će biti potpunija, jača i uvjerljivija od same stvarnosti."
                                                                                                        (Guy de Maupassant)

Broj komentara: 9:

  1. Ja sam jedno vrijeme vukla aparat doslovno svuda sa sobom. I postaneš opsjednut i počneš svijet gledati u kadrovima. :)
    Nedavno je mama odnekud izvukla stari analogni Zenit. Iskreno sumnjam da ću se uspjeti njime pozabaviti, iako me zanima kako bi to izgledalo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Na žalost, nemam nikakav sličan aparat ali bilo mi jako zanimljivo i poučno pročitati ove crtice o lomografiji. Primijetila sam u Picassi tu mogućnost obrade, iako nije to ono originalno, probat ću se malo s time poigrati.

    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Aparati su preslatki, ponajviše onaj na prvoj fotki, we wantsss it *Gollum face* !
    Meni također jako nedostaju oni trenutci bez digitalnog ekrana kada se čavke iza slikanja odmah otimaju da pogledaju kako su ispale pa ako im je koja vlas na krivom mjestu odmah se ponavlja...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam doslovno luda za fotkanjem i fotić mi je skoro uvijek pri ruci,ali zaista bih voljela probati neki stari fotić,to bi bio pravi izazov:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Imamo,imamo!Fed 3,a i neke sačuvane negative.Ali nemam ništa protiv La Sardinie (podsjeća na one mesingane mlince za kavu!)

    Jubinčić!

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš sinoć pričam sa D...o čarima analognog fotoaparata, kad imaš 32 snimka i neizvjesnost kakve će slike da budu...

    OdgovoriIzbriši
  7. nažalost, nemam nikakav fotić, osim onog na mobitelu, a to se ne računa. san mi je imato profesionalni, ali su skupi :/ inače, kad fotkam, fotkam nenamješteno i što brže, volim spontanu fotografiju :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...