ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Rooibos Iced Tea...


Jedna od blogerica neki dan me simpatično ukorila, jer sam zaboravivši blog-rođendan time ujedno vješto izmigoljila od toga da vas počastim tortom i limunadom. Kako sam neskriveni čajoljubac, posramljeno se odlučih iskupiti rashlađenom verzijom jednog od omiljenih čajeva koji, osim što ima etiketu najzdravijeg na svijetu, ima prođu u svim smućkanim varijantama...

Recept:
- 750 ml skuhanog rooibos čaja
- 40 g meda
- 250 ml limunade
- 2 žlice sirupa od naranče
- naranča ili limun narezan na ploške
- led
- listić metvice

U kuhani čaj umiješajte limunadu, med i sirup. Rashladite i poslužite s ledom, nasjeckanim agrumima i metvicom i vaš osvježavajući ljetni napitak je gotov. No, osim osvježenja ovaj čaj sa sobom nosi i brojne druge dobrobiti.

Bogatstvo antioksidanata, vitamina i minerala koje sadrži, te nedostatak teina, kofeina i oksalne kiseline čine ga idealnim napitkom malih beba, trudnica, dijabetičara, ali i bubrežnih bolesnika. Samonikla je biljka koja uspijeva samo na jednom mjestu na svijetu - pjeskovitoj visoravni Južnoafričke Republike. 
Dragocjeni listići beru se jednom godišnje, a dokazano pomažu kod probavnih, kožnih i psihičkih problema, alergija, glavobolja i drugih zdravstvenih stanja.
Posebnost njegove arome prepoznata je i u kulinarstvu pa je čest sastojak marinada, umaka te (pazite sad) zamjena za mlijeko u mnogim receptima. Oblozima ovog čaja umiruju se opekline od sunca, pelenski osip, kožni ekcemi... Može se reći da, od 1930. kada je znanost prepoznala njegovu vrijednost, ovaj čaj zapravo nema mane. Zato, čak i ako niste ljubitelj čajeva sklon pružiti priliku njegovom specifičnom okusu i crvenoj boji, dobro je da se nađe u kućnoj apoteci. Kad tad će ustrebati. Što se tiče onih kojima je, poput mene, čaj mali ritual i radost, reći ću samo to da je zeleni bitku sa rooibosom kod mene davnih dana izgubio... Čin -čin!

MISAO DANA:
 "Svaka šalica čaja je jedno malo putovanje."
                                                                     (C. Douzel)



Broj komentara: 10:

  1. Probala nisam, probati hocu (cim nadjem sve sto je potrebno :)) Izgleda vrlo mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  2. e bravo, ovo je već bolje ;-D
    čaj je super, naročito hladna varijanta, probat ću i ovog, hvala ti <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Kroz dvije trudnoće sam ga pila toliko da mi je baš izlazio na nos, pa sam napravila pauzu od par godina ;) Nepravedno od mene! Čajeve inače uvijek pijem čiste, ne miješam ni sa čim, ali ovo zvuči tako primamljivo...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mljac! Volim rooibos, baš ću ga potražiti ovih dana, nisam ga dugo pila...

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram priznati da čaj nisam dugo pila,ali ovoje zaista divna ideja koju želim probati:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična ideja, željno isčekujem još čajeva na tvom maštovitom blogu :)

    https://www.facebook.com/dobricajevi

    OdgovoriIzbriši
  7. Da nema ledenih čajeva, ja se čaja vrlo vjerojatno ne bih dotakla. Osim u teškoj bolesti i sibirskoj hladnoći. :)
    I da nema ledenih čajeva, ja teško da bih dosegla barem približnu količinu od one famozne dvije litre vode (tekućine) dnevno koju kažu da moramo uliti u sebe. Ovako, muž sad već nekih skoro desetak godina radi domaći zeleni ledeni čaj, kojeg pijemo i ljeti i zimi.
    Povremeno mijenja čajeve, tek toliko da nam ne dojadi, moram vidjeti ima li negdje zametnut rooibos. Sliku bih najradije posrkala! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan blogorođendan! Napitak baš primamljivo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  9. Moja sestra obožava ovaj čaj, a meni ide blagorečeno na jetru. Čak mi ni miris nije privlačan. No ovaj recept mi se sviđa, jer postoji mogućnost da se neutralizira miris i okus samog čaja. Baš sam zločesta.. :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...