nedjelja, 17. listopada 2010.

Baha´istička molitva...



Bahaizam je monoteistička religija osnovana u Iranu, i ujedno je jedina religija koja je u toj zemlji zabranjena. Baha´i doslovce znači "sjaj". Osnivač ove religije je Baha´u´lah (u prijevodu Slava Božja). Njezina temeljna ideja je je da je čovječanstvo jedinstvena rasa te da postoji samo jedan Bog koji se preko proroka velikih svjetskih religija pomalo otkriva čovječanstvu.
Baha´i vjera počiva na načelima jedinstva Boga, religija i čovječanstva, uklanjanju svih oblika predrasuda, jednakopravnosti spolova, ravnoteže između pretjeranog bogatstva i siromaštva, sveopćeg mira...

Počevši od molitve, čiji me neobičan naslov potaknuo na istraživanje, te otkrivši nešto potpuno novo i još nepoznato, nametnulo mi se pitanje "dobra i zla" koje se neprestance vrti u velikim svjetskim religijama, upućujući na to da je svaka od njih prava, a sve druge krive, neispravne, nisu od Boga...
I baš svaki put naiđem na zid, jer pomalo je neshvatljivo da bilo koja od njih veličajući ispravno i dobro, u startu različito od sebe proglašava zlim. To je kontradikcija napisana zaista velim slovima.

Ne čini li se zato i vama da je potpuno nevažno kojoj vjeri pripadamo dok god nas ona, sa općeg stajališta, uči pravdi, dobroti, poštenju, ispravnosti u svakom pogledu... ma kako to iz nekog drugog kuta djelovalo neispravno. Mir je ono što bi nam vjera trebala pružiti, natjecanju je mjesto u sportu. Zato...budite mi dobro i nek vas blagoslovi Bog ma kako god se zvao!


MISAO DANA:
"Vjera je mnogo, moral je jedan!"
                                                               (John Ruskin)

4 komentara:

  1. interesantan i hvale vrijedan post Lilly!

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se u potpunosti s tobom po pitanju ispravnosti vjera. Zaista ne smatram da se ikoja vjera može i smije staviti pred drugu zato "što je ispravnija, bolja...". Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Različitost promatram kao nemerljivo bogatstvo planete na kojoj živimo,pa mi je jako žao što je vera kategorija sa kojom se mnogo manipuliše zarad dobijanja moći i novca...
    Moja porodica je neopisivi miks naroda (mama-Česi, Srbi, Slovenci i ruski Tatari; tata - Hrvati, Srbi i Nemci) pa mi je baš zbog toga pružila neverovatno obrazovanje i uvid u bogatstvo raznih kultura :))).
    Razni začini najobičnije jelo čine specijalitetom :D!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican post i ja bih samo dodala, da ne moras biti vjernik, da bi bio dobar, posten, moralan. Za mene je to, ili jesi covjek ili nisi ( vjera nema veze s tim):)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...