četvrtak, 21. listopada 2010.

Jedi, moli, voli ² ...

Izabrala sam ovu knjigu jer je aktualna. Aktualna iz razloga jer je po njoj snimljen istoimeni film sa simpatičnom Juliom Roberts u glavnoj ulozi. Film još uvijek nisam pogledala i zapravo jedva čekam da ga vidim! Nadam se samo da se neću razočarati, no ako do toga i dođe tu je Javier Bardem da izvuče stvar. :-)

Radnja: 
Ovaj autobiografski roman vodi nas na putovanje na koje je sama spisateljica pošla u potrazi za samom sobom. Nakon dugotrajnog nezadovoljstva vlastitim životom, mučnog razvoda i depresije koja je neminovno uslijedila, Elizabeth odvažno odlučuje godinu dana provesti na putovanju.  Potragu za vlastitim zametnutim željama započet će u Italiji, nastaviti u Indiji, a završiti je u Indoneziji.


Kritika, ali i publika, podijelila se u dva tabora. U jednom su oni koji su knjigom oduševljeni, dok oni u drugom tvrde da je Elizabeth obična, razmažena bogatašica koja nije znala što bi s novcem pa se otisnula na putovanje, a potom potrošeno pokušala nadoknaditi objavljivanjem knjige o istom. Hmmm... Pa ne bih se baš složila. Elizabeth doista jest imućna, no veći dio imovine izgubit će u brakorazvodnoj parnici. Osim toga, još nigdje nisam naišla na podatak da su imućni cijepljeni od tuge, potištenosti, depresije... A ako uzmemo u obzir i da su njihove tvrdnje točne, to opet nema ama baš nikakve veze s kvalitetom knjige. No pustimo to postrani...

Knjiga je podijeljena na tri dijela u skladu s tri zemlje u koje se spisateljica otisnula. Tri dijela sačinjena su od 108 poglavlja koja imaju simbolično značenje - 108 je broj kuglica hinduističke/budističke brojanice (japa mala). 109. kuglicu, koju brojanica uobičajeno ima, u knjizi predstavlja predgovor same autorice.

Dakle, što možete očekivati od ove knjige ukoliko ju još niste pročitali? Pravo žensko štivo... Pitko, nepretenciozno, s puno pozitivne energije. Možda ćete u nekim dijelovima iz suosjećanja prema glavnom liku i pustiti suzu, no već sljedećom rečenicom Elizabeth će ju obrisati, tješeći vas onako kako je i samu sebe tješila na svom duhovnom putovanju.

Dio o Italiji većinom je posvećen hrani. Tjesteninama, sladoledu, cappuccinu i svim malim slatkim stvarima od kojih rastu zazubice. Onaj o Indiji, meni je osobno bio najzanimljiviji, jer ne samo da sam naučila kako funkcionira svijet meditacije i unutarnjeg mira, nego sam i sama poželjela poraditi na tome. I da, zaista me zanima što to znači "ne misliti ni na što". Vraški teško zvuči...
Posljedna i ništa manje zanimljiva priča, ona o Baliu, dio je u kojem će autorica konačno oprostiti i otpustiti sve zaostale duhove prošlosti te radosno otvoriti srce novoj ljubavi.

Knjigu ćete ili čitati u dahu, ili odugovlačiti kako bi sve to skupa trajalo što dulje. A opet, možda vam se uopće neće svidjeti. I to se može pozitivno shvatiti, jer možda ste u super raspoloženju i uopće tu divnu ravnotežu ne namjeravate narušavati nečijom pričom o duhovnom traženju koje ste sami odavno našli. Tada mi ne preostaje drugo nego da vam, impresionirana, čestitam jer sama se ne mogu ovdje svrstati. No, sudeći po Elizabeth, s dovoljno discipline, truda i vjere sve se može naučiti.


Post o knjizi iskoristit ću i da malo prokomentiram film. Kao što sam već rekla, nisam ga gledala, no sudeći po traileru, fotografijama i glumačkoj postavi, nekako imam dobar feeling. Čini se da sve pršti od zanimljivih interijera i opuštajućih pejzaža. Uostalom, najbitnije je da iz kino dvorane izađemo s osmjehom, o svemu drugom neka razglabaju oni koji su za to plaćeni.

Ovo je, čini mi se, moj najduži post do sad. I neću vam se ispričavati, ali imajte na umu da sam zahvalna što to tolerirate. Doduše, mogao je biti i duži, ali nije. Ne zato jer imam milosti, nego zato jer mi je vrijeme za meditaciju...  
Om namah shivaya... :-)














MISAO DANA:
 "Čvrstoća duha prati samo one koji, bolje ikad nego nikad, u svom životu pronađu cilj i slijede ga sa žestinom koju rađa uzalud potrošeno vrijeme."
                                                                                                       (C. R. Zafon) 

Broj komentara: 9:

  1. Odlična preporuka za knjigu!!!
    Hvala ti, kupit ću je obožavam štiva koja se čitaju u jendom dahu. Ti si sve tako lijepo opisala, divno!
    Misao dana mi se jakoo sviđa, našla sam se u njoj:)

    Pusa majstorice od pera.

    OdgovoriIzbriši
  2. I still can't read your blog, but I can tell it's about Eat Pray Love - loved the book! Movie, not so much... but Javier and James Franco were hot ;) xo

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo je jedna od onih knjiga koje zaslužuju posebno mjesto na polici s posebnim knjigama u mome domu. ja sam je pročitala u jednom dahu, i iako je to bilo prije godinu dana, još uvijek je osjećam. film ću pogledati iako kažu da i nije baš nešto, tek niz lijepih razglednica. ali nema veze, i to obećaje...

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti na preporuci, nekako mi ovih dana promiču najave filmova i nisam uopće u tijeku, zato imam tvoj blog da to nadoknadim:)) Nisam ni knjigu čitala a voljela bih, baš si me zagolicala.. A na kraju posta - Zafon, bravo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vam na lijepim komentarima! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim ovakve i knjige i filmove za razbibrigu:).

    OdgovoriIzbriši
  7. E sad sam odlučila pročitati knjigu. Naime, film sam gledala. I ostala sam razočaran nakon čega razmišljam intenzivno može li knjiga popraviti razočaranje ili bi ga još učvrstilo. Dakle, nakon tvog posta u kojem nadahnuto preporučaš knjigu, kupit ću je, pročitat ću je, jer čini mi se da će popraviti loš dojam koji je na mene ostavio film. A evo i zašto: glavni lik Elizabeth u filmu je utjelovljenje jedne hladne, bezosjećajne i sebične žene koja distancirano i "poslovno" ostavlja svoga muža, ubrzo ulazi u vezu s mladim glumcem no u tom odnosu ne ulaže ništa, samo uzima, hrani je osjećaj da je netko voli....a ona je opet hladna i sebi na prvom mjestu. U potrazi za smislom svoga života, u potrazi za samom sobom odlazi u Italiju jer joj nedostaje strasti i užitka, a njega je najlakše osjetiti "nepcem kroz želudac". Život u Italiji prikazan je kao površna gastronomska razglednica. Zatim, u potrezi za duhovnošću odlazi u Indiju, u ašram, novokomponirani hram za strance. Možda sam preoštra obzirom na četverogodeišnji život u Indiji, uzmite to u obzir. No, ja znam kako to izgleda "iznutra". Zatim Bali....možda jedina svijetla točka čitavog filma. I naravno, u trenutku kada se u filmu pojavljuje Javier Bardem sve postaje zanimljivije, vjerodostojnije, životnije, stvarnije, strasnije...i tako do kraja filma. No, obzirom da je taj svijetli dio samo zadnja trećina filma, kod mene je ostao osjećaj da se čitav smisao pronalaženja sebe, smisla života i vlasitog mjesta vrti oko jedne samožive, sebične, hladne i površne osobe, i to me razočaralo, jer u životu ima puno toplijih i vrijednijih duša i zbivanja čije bi priče potaknule pozitivne promjene. Jesam li pretjerala?

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam stekla iz knjige takav dojam o Elizabeth. Da, ona jest imućna i bogata, međutim nije konkretno navela što je to zbog čega su se ona i suprug doista rastali. Što se tiče tog novog dečka, kod njega joj je zasmetalo to što je za nju bio "tu" kada je bila raspoložena, sretna, puna života, u suprotnom ju je držao na odstojanju. Inače meni osobno je u knjizi dio o Italiji nekako najmanje zanimljiv,jer se sve bazira na gastronomiji i jeziku. Indija mi je najbolji dio. No, doista, niti u jednom dijelu glavni lik nisam doživjela kao sebičnu i hladnu osobu. Moguće da je film sveden u konačnici na to, no možda nakon što se pročita knjiga ostavi drugačiji dojam. Ne mogu reći jer ga nisam gledala. :) U svakom slučaju, voljela bih da pročitaš/te knjigu pa da onda zaista saznam je li u ašramu tako ili nije. Samo bih još htjela dodati da me vesele ovakve reakcije oko knjiga jer u tome i jest poanta mojeg pisanja o knjigama - da o njima razgovaramo, raspravljamo itd.. Zato, hvala za ovako dug komentar! :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Jos uvek citam knjigu, tj. slusam (skinula sam audio verziju i to onu gde sam autorka cita), i sad pratim Liz po Indoneziji. Za utorak planiram da pogledam film, a bice tu negde i post o svemu tome :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...