nedjelja, 10. listopada 2010.

Physalis...



    Švrljajući po blogovima vrtlarske tematike, često puta sam nabasala na post o Physalisu. Ništa neobično...osim što mnogi tvrde da nisu nikada vidjeli ovu biljku, da ne raste u našim krajevima, da "fenjerčići" zacijelo rastu na drvetu... Još uvijek sam u uvjerenju da je većini ova biljka poznata, a i ako sam u krivu onda ćemo to ispraviti baš sada.

Physalis ili peruanska jagoda jednogodišnja je egzotična biljka.  Ova koju vidite na slikama nije "prava", što bi značilo da se u sredini lampiončića ne skriva veliki jestivi plod, već sasvim mali. Je li jestiv ne bih vam znala reći jer u tom pogledu nisam eksperimentirala :-) , no pravi je bogat vitaminom C i okusom navodno podsjeća na ananas. Ipak, treba pristupiti s oprezom budući da su lišće biljke i sam fenjerčić otrovni!

Bez obzira na jestivost ploda, ono što najviše plijeni pažnju svakako su lampiončići koji u fazama sazrijevanja mijenjaju boje od zelene do jarko narančaste. Berući ih kroz faze, prikupit ćete raznobojne jesenske dekoracije za vaš dom. 
Neovisno o tome hoćete ih izložiti na stolu, slagati u viskoke staklene vaze ili plesti u vjenčić, jednako su lijepi i efektni.

Kako su dugotrajni, a bilo mi ih je žao baciti, da bih mjesto ustupila novima, od starih sam napravila vjenčić. Izrada je vrlo jednostavna. Kroz ljusku lampiončića jednostavno provucite žicu i kasnije sve skupa isprepletite i povežite.
Kako je na vratima još uvijek obješen vjenčić od šipka, ovaj je mjesto našao na dimnjaku. Premda se ne bih kladila da jednako lijepo ne bi krasio i glavu vaše male princeze...



MISAO DANA:
 "Jesen je drugo proljeće kada je svaki list cvijet."
                                                                         (Albert Camus)




Broj komentara: 12:

  1. Draga moja noćna ptičico!Već duže tragam za ovom lijepom biljkom koja je nekoć krasila moje aranžmane.Imala sam ju nekada u vrtu ,a i suprug mi je znao donijeti nešto slično iz šume.Jednostavno ju obožavam(a sada znam i kako se zove)morat ću ga poslati po koju dok ju nisu uništile jesenje magle i mraz ili barem po sjemenku.Hvala ti na divnom postu!! Pusa!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej,možda najbolje da je izvadiš s korijenom. Premda svugdje navode da je jednogodišnja kod nas u vrtu se putem korijena razmnožava sama i to toliko da prelazi izvan okvira gredice :) PUSA!

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasan dekoracija za vrata, bravoo!
    Jako mi se sviđa.

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična dekoracija i hvala ti na iscprnim informacijama. Prekrasna i vrlo ukrasna biljčica :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Iako su dio dekoracije mog stana već duže vrijeme, nisam znala kako se zovu niti ništa o njima, stoga hvala na korisnim informacijama! Fenjerčići su doista divni... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi je jedan od najdražih "cvjetova"..kao da si birala post za mene:)PUSA

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasna, vedra, dekoracija, sa ovom neobicnom i posebnom egzoticnom biljkom:)))
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna dekoracija savršenih boja!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan vijenac i savršena misao dana za ovu našu proljetnu jesen, taman što mi je trebalo...
    Ubuduće znam da neću morati googlati kad tražim citate koji se ističu, nego ću prvo pregledati tvoju riznicu mislioca :)

    OdgovoriIzbriši
  10. :) Ja ih imam i otišla sam na more, zaduživši mamu da ih pobere i spremi i navodno je, ali onda se nešto dogodilo da su joj smetali i sve ih je pobacala. .( I inače ih počupa gdje god ih vidi, jer se nemilice razmnožavaju. Ove sam godine nabavila i sjeme peruanske jagode. Lampiončić izgleda gotovo identično, ali je ona bobica koja je unutar njega kod jagode jestiva. Sad mi treba držati palčeve da i nikne, pa je pokažem na blogu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Sama biljka je dosta neugledna i da, brzo se širi! Javi obavezno kakve su kad ih probaš! Umakanjem u karamel fantastično izgledaju! :)) Očekujem post o tome id svakako držim fige! :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...