utorak, 12. listopada 2010.

Sjena vjetra...

     Zafon me začarao onog trenutka kad sam se izgubila u retcima baš ovog njegova romana. Ujedno i prvog koji sam od tog autora čitala. I da, mislim da je to sada ljubav za cijeli život i ponosna sam što ovaj veliki književnik krasi moju skromnu biblioteku. Ponosna jer ovo je jedno od onih djela kojem ću se s radošću vratiti. Ma koliko god puta ga iznova čitali, svako iskustvo je novo, drugačije, neponovljivo... I baš u tome je Zafonova veličina!

Radnja:
Barcelona 40-ih godina. Vlasnik male knjižare odvodi svojeg sina Daniela na "Groblje zaboravljenih knjiga" - biblioteku u kojoj se čuvaju raritetni knjiški primjerci pomalo zaboravljeni od sviju. Daniel ima zadatak izabrati samo jednu knjigu o kojoj će se brinuti. Ta knjiga je "Sjena vjetra", jedini primjerak koji postoji jer svi ostali su spaljeni. Izabravši knjigu, Daniel će otvoriti Pandorinu kutiju života njezina pisca, koja će u svoj vrtlog uvući i njega samoga.

Moram reći da mi je Španjolska sama za sebe, kao i njezina kultura i  arhitektura pomalo strana. Ako izuzmem Guernicu i Dalia, ne postoji ništa što me privlači u tu zemlju. Zafon je to promijenio odvodeći me u znane i neznane ulice Barcelone, opisane s tolikom živošću da do kraja knjige imate dojam da biste se tamo mogli snaći bez po muke. Jedini problem je što se današnja Barcelona vjerojatno uvelike razlikuje od one kakvu nam opisuje Zafon.


Radnja ovog romana, iako do detalja razrađena ovdje nije toliko zaokupila moju pozornost. Njoj ću se posvetiti pri nekom sljedećem čitanju. No, ono što me se dojmilo Zafonova je genijalnost kojom piše. Osjećaj za rečenicu, dijalog, za to da s jako malo kaže zapravo sve što vam je potrebno. I navede vas da pomislite "e točno to sam i ja znala, samo on se prvi sjetio". Da, to je Zafon! Zafon koji me opčinio jer svaka stranica je inspiracija. Za danas, sutra...za život!

Pa iako ova knjiga nije pompozno najavljivana, medijski eksponirana... iako se ne može reći da sažetak romana oduševljava i poziva vas da ju kupite, ova knjiga unatoč svemu tome potukla je i neke puno veće i nagrađivanije autore. Ne, nije to zbog toga što se u njoj skriva iznenađujući obrat i kraj, sve je ovdje u načinu pripovjedanja. U genijalnoj jednostavnosti koja proizlazi iz autorova pera i s kojom pišući o raritetnom romanu i od svojeg vlastitog stvara raritet kakav se rijetko sreće na policama. Šteta je ne uzeti ga u ruke...


MISAO DANA:
"Knjige su zrcala, u njima vidiš samo ono što nosiš u sebi."
                                                                                                                 (C. R. Zafon)


Broj komentara: 12:

  1. hvala ti na preporuci za ovu odličnu knjigu!


    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pročitala sam je i isto tako ostala oduševljena!! A u Španjolskoj sam živjela pet godina i Barcelona, jedan od najljepših modernih gradova na svijetu, ima romantičnu dušu, jedinstveni arhitektonski stil koji je postavio slavni Antonio Gaudi još početkom 20. stoljeća i koji se i u knjizi spominje... tako bih rado opet tamo otputovala...

    OdgovoriIzbriši
  3. Uzela sam na znanje! Još jedan naslov koji je došao na moju listu "obavezno pročitati" zahvaljujući tebi :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Još jedna u nizu koju sam pročitala,
    zaista imamo sličan ukus;)
    Sve pohvale na odabiru draga Lily..
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  5. Mora da je odlična, potražit ću je u svijetu knjige ako imaju, ovo tromjesjećje ionako kupujem jednu knjigu...pozz

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobrodošla Ghost! Imaju, imaju i moja je tamo kupljena :)

    OdgovoriIzbriši
  7. On je potpuno sjajan pisac! Opisi su mu savrseni, mnogo bih volela da tako znam da pisem. Procitaj i "Igru andjela" i "Marinu", po mom misljenju su jos bolje od "Senke vetra".

    OdgovoriIzbriši
  8. jako si me zainteresirala sa ovom knjigom,hvala na preporuci

    OdgovoriIzbriši
  9. Da ne ostavljam trag ispod svakog posta, neke sam pročitala, neke su u planu, ali svi osvrti na pročitane knjige su ti izvanredni. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. ...moja najdraza knjiga ,vec godinama....
    ..

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...