četvrtak, 2. prosinca 2010.

Danijelin izlog...

Evo još jednog posta o knjigama. Sasvim neočekivanog! Danijela me izazvala da za nju izaberem knjigu koja će ju opustiti u ovo predblagdansko doba u onim komadićima odmora koje ukrade za sebe. Danijela je mama četvoro malih anđela. Veterinarska tehničarka. Nepopravljiva romantičarka. Vješta aranžerka s iskusnim okom za detalje. Naša draga blogerica... Samoj sebi je obećala da će pročitati barem jednu knjigu za blagdane. A na meni je da joj pomognem u tom izboru... Hmmmm... što izabrati? Krimić nikako ne! Nije mi za ovo blagdansko doba i vjerujem da uz sve obveze Danijela ima napetosti u svakodnevici i previše... Treba joj nešto lagano. Opuštajuće... Dovoljno romantično da pokrene sanjarenje i istovremeno dovoljno realno da po završetku ne ostavi okus mlake limunade.
Draga Danijela, kako mi je otežavajuća okolnost što ne znam što si pročitala, a što ne, i kakav stil pisanja ti zapravo odgovara, vodila sam se osobnim dojmom koji su pojedine knjige na mene ostavile, neovisno o vremenu čitanja koje me od njih dijeli, a istovremeno uvažavajući i razlike u stilu pisanja koje među njima postoje. Romantičarko nepopravljiva, evo prijedloga!



1. Regine Deforges: PLAVI BICIKL


Ova knjiga ne može se nazvati novom, no lani je iznova doživjela procvat kada je za simboličnu cijenu prodavana uz jedan ženski tjednik. Iako kao dio trilogije ima dva dostojna nastavka, sama za sebe izvrsno je društvo za večernja opuštanja. Načinom pripovjedanja može se svrstati uz klasike poput Emme Bovary i Proustova "kolačića", no njezina junakinja sasvim je drugačijeg karaktera i sudbine. Lea je sedamnaestogodišnjakinja koja će odrasti kroz događaje obilježene njemačkom okupacijom njezine rodne Francuske. Dotadašnji život na vinogradarskom imanju ispreplest će se nizom čudnih likova i situacija, na silu oko nje pletući mrežu snalažljivosti, ženstvenosti, erotike i poneke intrige... Pa tko voli duga pripovijedanja u već spomenutom maniru, toplo mu preporučam ovu obiteljsku sagu.






2. Arthur Golden: SJEĆANJA JEDNE GEJŠE
                                                
Uvjerena sam da si ovaj roman pročitala! Jako je malo onih koji nisu. Ipak, za svaki slučaj, navela sam ga ovdje. Ovo je klasik koji nikoga do sada nije razočarao! Briljantno napisan do najsitnijeg detalja, držat će te prikovanu do posljednje stranice! Autorova fasciniranost Japanom pronašla je put do čitateljskih srca prateći život djevojčice koju otac prisiljen siromaštvom šalje, zajedno sa sestrom, da se obrazuju kako bi postale gejše. "Obrazovanje" je sve samo ne jednostavan proces. Godine mučenja, batina i drugih raznih tortura ne dozvoljavaju čitatelju da ovu knjigu ispusti iz ruku. Istovremeno teško i pitko, s iscrpnim opisom čitave jedne kulture, ovo djelo zasluženo i danas mami uzdahe publike. Biti će dovoljno da kažem da je čeka počasno mjesto u mojoj  kućnoj biblioteci i da se čak i danas sjećam kako se zovu svi silni dijelovi kostima ispod kojeg sramežljivo pogledava jedna gejša.


3. Cecelia Ahern: P.S. VOLIM TE

Još jedan od romana za nepopravljive romantičarke. Zapravo, ne morate uopće biti romantični da bi ova knjiga ostavila dojam na vas! Ideja je izvrsna i majstorski iznesena! Ideja je ono što je srž ove knjige. Literarno ništa posebno, no ovdje za time nema ni potrebe. Pitko, čitko i totalno žensko štivo!
Kada suprug glavne junakinje shrvan teškom bolešću umre, ostaje i dalje prisutan u njezinu životu svaki mjesec joj šaljući pisma sa malim zadatcima koje je pripremio još za života. Suze i smijeh neizostavna su stavka ovoga romana kojoj se kasnija djela iste autorice nisu uspjela ni upola približiti. Filmski uradak loše je iznesen (baš kao i onaj prethodno navedene knjige u kojem glavnu ulogu ima japanska trešnja u cvatu), neke stvari izmijenjene su nagore i sve ima neku mračnu notu koju osobno u knjizi nisam prepoznala! No, ne treba dopustiti filmu da zavara!  Svakako pročitati!




4. Indu Sundaresan: SJAJ TIŠINE


Ovo je roman kojem ću se više posvetiti u posebnom postu. Odlična saga o ljubavi, ratu i potrazi za vlastitim korijenima glavne junakinje koja je ovdje jedva sporedan lik!
Roman opisuje četiri dana koja je mladi američki vojnik proveo u Indijskoj pokrajini Rudrakot. Naravno da iza svega stoji ljubav, obiteljska drama i egzotična ljepotica. To nikako ne znači da je ovo predvidljivo i neukusno štivo. Baš naprotiv! Započinje otvaranjem drvenog kovčega iz Indije. Punog svile, mirodija i dnevnikom o već spomenuta četiri dana.
Iako je meni pravio drušvo jesenas, uz pokoji mirisni štapić toplina ovog romana začas će ugrijati i najhladnije zimske noći! Naslovnica tajnovito, ali ipak dostojanstveno sažima sve ono što od njega možete očekivati!





 5. Simon Montefiore: SAŠENJKA

Nova, tek izašla iz tiska i ona s kojom se družim dok čekam da zalepršaju prve pahulje (kod mene još ništa od snijega). Zašto sam se onda odlučila za ovu knjigu kao posljednju na listi? Jer je prvi uradak njezina autora, povjesničara proslavljenog nagrađenim djelima svoje struke. Podijeljen u 3 dijela, magičan, zavodljiv, koji jednostavno traži da ga čitate još i još... prati život ruske plemkinje Sašenjke Zeitlin kroz mladost, zrelost i na koncu istraživanje samog autora što se s njom zapravo zbilo. Standardan format, tvrdi uvez i šestotinjak stranica divnog, premda još nepročitanog, romana iznova su me uvjerili da tinta iz ženskog pera nikada ne ostavi tako senzualan trag kao ona kojom piše muškarac... Duboko sam uvjerena da će nakon ovog romana, druge slavne literarne junakinje zasjeniti baš Sašenjka! Već za ovo malo vremena što se družimo posebnošću odskače od njih...



Eto, draga Danijela! Nadam se da ćeš uspjeti nešto odabrati! Moram priznati da su mi na pamet pali i neki drugi simpatični romani, no izbor je u konačnici pao baš na ove. Ziheraški? Možda... :-) Uostalom, svaka knjiga nas na neki način obogaćuje, bez obzira kakav efekt na nas ostavlja. Želim ti da se ugodno opustiš, odmoriš i zabaviš koji god od ovih romana izabrala. Na kraju, želim ti to isto i ako izbor padne na nešto sasvim deseto. Zato ću ovaj post završiti sa savjetom koji sam davno dobila od jedne starije gospođe, a koji glasi : "Mila, ono za čime ruka u knjižnici sama krene, to je knjiga koja ti u tom trenutku treba.". Za kojom će, draga Danijela, posegnuti tvoja ruka?


MISAO DANA:
"Knjige su zrcala, u njima vidiš samo ono što nosiš u sebi."
                                                                                            (C. R. Zafon)



Broj komentara: 18:

  1. Vjerujem da će Danijela moći vrlo lako odabrati s kojom knjigom će provoditi ugodna jutra uz kavicu ili čaj, pa nastaviti u topla popodneva uz krišku torte ili koji omiljeni keksić ... Ove tvoje recenzije pravo su blago.

    p.s. vidim da si "opasno" započela i nastavila igru: Izazivam te da ... bila bi to baš zabavna rubrika

    Pusa velika :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična preporuka!!!
    Ugodan vikend i pusa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lily i mi ostale ćemo te poslušati,
    baš volim otkriti neke nove naslove,
    koje do sada nisam pročitala,
    a vjerujem da će mi se svidjeti.
    Hmm moram smisliti u čemu
    da te ja "izazovem" hehe:)..
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  4. p.s. i love you, definitivno!!!savrseno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Za 'P.S. Volim te' moram napomenuti da je meni osobno prijevod pomalo neprirodan i nije mi nikako sjeo nakon što sam pročitala knjigu u originalu...
    Original (na engleskom) sam progutala u 2 dana po par sati, nisam mogla prestati čitati koliko sam se smijala i plakala i uživila u radnju... I onda sam htjela nekom kupiti verziju na hrvatskom, ali kad sam otvorila pročitati par stranica, činilo mi se kao da ne čitam istu knjigu i kao da ne odražava pravu atmosferu :/ Tako da moj topli savjet je da se bolje odvažiti čitati novije romane na jeziku na kojem su pisani (ako ga naravno razumijete) pa makar i morali nabrzaka pogledati u rječnik ili si prevesti neke rečenice u kontekstu radnje ;)
    Razumljivo je da danas izdavači stavljaju naglasak na zadovoljavanje rokova i što brže izdavanje prijevoda, ali često upravo zbog toga prevoditelji ne obave svoj posao kako su to radili neki prije njih (jer nisu svi literarno nadareni da uspiju prijevod prilagoditi duhu našeg jezika)...

    Što se tiče preporuka - odličan izbor, neke od njih ću možda staviti u ruke i pod oči već ove zime :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene najviše zaintrigirao Sjaj tišine.A Danijela neka nam da povratnu informaciju!

    OdgovoriIzbriši
  7. predivan post draga lilly,ništa od navedenog nisam još pročitala,ali ima naslova koji su mi se svidjeli. ja imam svoju biblioteku i neke druge teme,ali nikako da ih privedem kraju :((

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlične recenzije, ti to tako dobro radiš i zaista uživam čitajući ih... Većinu sam pročitala, evo zagolicala me ova tvoja Sašenjka, moram ju potražiti...
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  9. Gejša??progutala sam je u dva dana i jednu noć a ima oko 600 stranica...eh tada sam puno, puno više čitala...ali vratit ću se ja polako i čitanju..i mene zagolicala Sašenjka........

    OdgovoriIzbriši
  10. bash sam htela da uzmem p.s.
    ali sad se premishljam o originalu
    thnx :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nadam se da će se Danijela nakon ovako lijepih komentara bez puno razmišljanja odlučiti za neku od knjiga... Hvala curke na pomoći! :)) Još samo da nam se Danijela oglasi! :))) Puse!

    OdgovoriIzbriši
  12. Plavi bicikl i Secanja jedne gejse <3 Savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  13. Super preporuke! :)
    Imam jednu listu čekanja ali sigurno ću i nešto od ovoga ubaciti na nju :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan izbor uz odličan opis! Sašenjka deluje baš primamljivo :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Lily!!Prvo ti moram zahvaliti što si odvojila vrijeme za mene ,jako si me usrećila pogotovo na današnji dan koji ne mogu svrstati među one sretnije(mislim da svi ponekad imamo takve).Hvala ti i za ovaj divan post koji nosi moje ima(ako pretjerujem recite,malo sam u banani što bi moji klinci rekli)!Mislim da ću ih pročitati sve jer sve zvuče zanimljivo i odmah sutra krećem u knižnicu.Naravno javim vam svoje mišljenje.Hvala od srca!!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Danijela, evo sad sam i ja odmah bolje volje ako sam ti uspjela popraviti dan (svi smo ponekad takvog raspoloženja, a ni vrijeme nam ne ide baš na ruku)... :)) Hvala tebi na povjerenju koje si mi ukazala! Uživaj u čitanju! :)) Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ni jednu od ovih knjiga nisam pročitala, ali svakako budem. I tako za koji dan idem u knjižnicu vratit knjige koje sam pročitala pa ću malo "pretražit" police :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Vrlo upotrebljiv izbor, od svega sam dosad pročitala samo "Gejšu". Misao dana je odlična i jako točna! :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...