petak, 3. prosinca 2010.

Sveti Niko svijetom šeta...


 Još nekoliko dana dijeli nas od blagdana Svetog Nikole. U doba konzumerističkog društva, koje i recesija jedva uspijeva poljuljati, većina nas sklona je razmišljati o darovima kojima ćemo obradovati najmilije pri tome zanemarujući simboliku, porijeklo i važnost dana uz koji se darivanje veže. Zato ću ja ovom simpatičnom svecu s radošću posvetiti post, a time možda i zadobiti malo više naklonosti dok bude prolazio pored moje kuće. :-)

Sveti Nikola rođen je u Demri, u Maloj Aziji.  Imućni roditelji doslovce su ga izmolili od Boga, budući da dugo nisu mogli imati djece. Međutim, ubrzo potom umiru i mali Nikola ostaje sam, povjeren na brigu stricu biskupu. Po školovanju za svećenika naslijedit će strica, a svoj imetak podijeliti siromasima.
Bio je veliki borac protiv nepravde pa je danas u skladu s time i zaštitnik krivo osuđenih, lopova pokajnika, zatvorenika, prostitutki... Navodno je tijekom života činio i čudesa.

No, kako je zapravo došlo do darivanja kakvo je danas uobičajeno u svijetu?
Legenda spominje oca triju kćeri koji je izgubio sav imetak. Kako je kćeri trebalo udati, a on nije imao miraza odlučio je trgovati njihovom ljepotom i mladošću. U strahu za vlastitu čast, djevojke se molitvom obratiše Bogu i nekim čudom za to sazna Nikola. Uzme vrećicu, napuni je novcem i navečer krišom kroz prozor ubaci u kuću. Otac djevojaka, vidjevši da ima dosta za miraz jedne od kćeri, odusta od svoje nakane. Zatim Nikola isto ponovi još jednom, za drugu kćer. Trećeg puta, otac se odluči sakriti i čekati da vidi tko ubacuje vrećice sa zlatnicima noću kroz prozor. No, Nikola je to primjetio i popeo se na dimnjak. Spustivši zlatnike usput je napunio čarape koje su se sušile kraj otvorena ognjišta i tako se uvriježio običaj o ostavljanju čizmica i  čarapica uoči noći ovoga sveca. Ipak, priča ima i drugi kraj prema kojem je otac primjetio da zlatnike kroz prozor ubacuje Nikola te vijest pronio okolo. Povezivanjem oba kraja ove zanimljive legende, vjerojatno je došlo do ostavljanja čizmica u prozoru.

A zašto se baš 6. prosinac uzima kao njegov dan? Vjerujem zbog toga jer je tog dana, iscrpljen pokorama i zalaganjem za siromahe, napustio ovaj svijet.

Osobno mi je zanimljivo i to da je osim što se smatra zaštitnikom putnika, pomoraca, studenata, farmaceuta, trgovaca... zaštitnik i mnogih gradova. U Hrvatskoj su to Varaždin, Kraljevica, Komiža i Jastrebarsko, ali su ga za svojeg zaštitnika izabrali i Amsterdam, New York, Liverpool i mnogi drugi... U Rusiji je uz Bogorodicu najštovaniji svetac, pa je iz takva njegova statusa potekla i zanimljiva poslovica koja je ujedno i današnja misao dana.

Onda? Jeste li već naglancali čizmice? Ili pak očekujete šibu? :-) Iskoristit ću priliku da svim Nikolama i Nikolinama čestitam njihove imendane, a vas pozvati da osim darivanjem obilježimo njegov dan onim što bi mu možda bilo najmilije - pravdom i dijeljenjem potrebitima onoliko koliko je svatko od nas u mogućnosti.

I još samo crtica za kraj:

Dragi Niko,
ako ovo čitaš samo bih ti htjela poručiti da je ključ ispod otirača. Kuglof te, uobičajeno, čeka na stolu, a čizmica je u prozoru na kraju kuće kao i svih proteklih godina. Ipak, ako si baš u žurbi, ostavit ću jednu i ispred vrata!
                                                                                                            
                                                                           Tvoja dobrica :-)



MISAO DANA: 
"Ako umre Bog, bar ćemo još uvijek imati Svetog Nikolu."
                                                                                         (Ruska poslovica)

                                                                           

Broj komentara: 18:

  1. Bas ti hvala na ovom postu, trebalo mi je malo detalja o ovom blagdanu koji je jedan od rijetkih koji se ovdje u Americi ne slavi, a ja ga pokusavam slaviti objasnjavajuci ga djeci kao "nesto nase". Pa ce mi bas dobro doci da im sve ovo lijepo prepricam. A ako stignem, mozda i kakav kuglof zamirisi na mom blogu :) hvala ti na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljivo i poučno!
    Pusa i ugodan vikend i neka ti Nikola donese puno poklona u tvoju čizmicu:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Lilly,
    kao i uvijek do sada,ovom me pričom nisi uopće razočarala.A sv.Nikolu,ako vidiš,pozdravi u moje ime te mu šapni i moju adresu.

    OdgovoriIzbriši
  4. mislim da sv.nikoli nakon ovog teksta i ljupkog potpisa ne preostaje ništa drugo nego da napuni čizmu na prozoru a vjerujem da neće zaobići ni onu ispred vrata:)))....
    M...

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan tekst,
    uvijek je lijepo ponešto
    novo doznati. Hmm ja već
    naveliko glancam čizmice i
    to one velike, gumene:)
    Eh znam da je recesija,
    ali ipak sam bila jako dobra,
    pa vjerujem da ću pronaći
    barem jednu čokoladu hehe!
    PUSA!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Lilly, ti si stvarno nepopravljiva romantičarka, odličan post kojim si podsjetila i nas velike na male dječje radosti... želim ti čizmicu puunu poklona...

    OdgovoriIzbriši
  7. Nakon ovog posta, Sv. Nikola neće moći a da zaista ne odahne na pet minuta i uživa u tvojem kuglofu. Kakva žurba. Mi ostale ćemo biti stprljive... Uvjerena sam da će i tvoja čizmica biti prepuna u ponedjeljak. Pusa, draga moja romantičarko :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivan post dobrice naša! još uvijek mi je smiješak na licu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivna priča! Obezbedila si punu čarapicu ne samo ove nego i narednih godina :D

    OdgovoriIzbriši
  10. prekrasan post lilly! mi ga slavimo otkao znam za sebe. mamin pok.brat se zvao nikola.u nas ga slavi brat,a sutra imamo sv.barbaru,zaštitnicu rudara.

    prije smo imali čizmice,ali sad aimamo čarape koje stoje objesene(nemogu sve) jedna kraj prozora adruge kraj uzglavlja kreveta. mama nam ubaci po čokoladicu,stavi malo bombona i tako :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Jel znaš da još uvik znam ostavljat svoju platnenu čizmicu kraj uzglavlja kreveta? I da baš svaki put dobijem nešto i veselim se ko malo dite :) Znaju mi neki prigovarat, čudit se, ali protiv sebe ne mogu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Nakon ovog pisamca sigurna sam da će tu čizmici biti malo iznenađenje, nešto što si želiš a za što znadu samo Nikola i ti! Slatko ti iščekivanje! Ps. nemoj ostaviti previše kuglofa na stolu, Nikola je star, ne smije puno jesti jer bi klonuo i zaspao, moguće do jutra, a onda mi o stali ostajemo kratkih rukava ;).

    OdgovoriIzbriši
  13. Inace sam agnostik, i ovo je bio za mene, veoma edukativan post. Zelim ti, punu cizmicu:)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  14. Ne slavim Svetog Nikolu, ali drago mi je sto sad znam pricu :)

    OdgovoriIzbriši
  15. U Srbiji je Sveti Nikola jedna od najvaznijih slava, kod nas se kaze "pola Srbije je slavi a druga polovina ide na slavu"! :) Lepa prica u svakom slucaju!

    OdgovoriIzbriši
  16. volim ovakve informativne postove.

    sveti nikola je zakon! al uvik mi donese samo slatkiše...al dobro, bolje i to nego šiba.

    ove godine ću stavit po primjerak svake svoje čizme. nadam se da ću ga uspit zeznit :D

    provaj i ti :D

    OdgovoriIzbriši
  17. super post, naučila sam dosta o Sv. Nikoli što dosad nisam znala. Sviđa mi se što su tvoji postovi tako raznoliki , a opet se odmah kužu da su "tvoji". trebala bi imati svoj časopis!

    OdgovoriIzbriši
  18. Lijepo post, pozdrav iz Crne Gore !

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...