srijeda, 12. siječnja 2011.

Detox...

Jeste li se ikada detoksificirali? Onako, za ozbiljno? Da imate unaprijed određen plan kojeg se slijepo držite i nakon kojeg se osjećate kao nova osoba, puna poleta, snage i pozitivne energije? Navodno je proljeće najbolje vrijeme za to, no nekako mislim da i ovo postblagdansko razdoblje nakon brda kolačića, mesa i francuske salate može biti izvrstan period da oživnemo organizam. Mogućnosti za detoksikaciju je mnogo, od posta, preko raznoraznih zdravih dijeta (kako kontradiktorno ovo zvuči, zar ne?) pa do spravljanja i pijenja svježih voćnih sokova. Malo manje popularan, ali ništa manje efektan način može se postići i uz pomoć zelene gline. Kako? To je tema mog današnjeg posta...

Na članak o dobrobiti zelene gline naletjela sam lani posve slučajno. Kako zbog svog jednostavnog sastava nije škodljiva za organizam, a ima izuzetnu moć vezivanja toksina u istom onda sam se bacila na istraživanje preko svih raspoloživih sredstava. Na kraju sam, dakako, kupila glinu i provela prvu pravu detoksikaciju u svom životu! Zašto? Pa činjenica da sam pušač je već sasvim dovoljan razlog, a osim toga i neki drugi simptomi upućivali su na to da je tijelu potrebno čišćenje. Ako sami niste sigurni je li i vama potrebno ili ne, tada na internetu možete riješiti neke od testova koji će vam u tomu pomoći. Primjerak jednog takvog možete naći ovdje.

Od svih vrsta gline, jedino je zelena aktivna. Kemijski sastav čine silicij, željezo, cink, kalcij, mangan, aluminij, magnezij i fosfor. Pročišćena i osušena na suncu, koristi se uzimanjem oralnim putem ili spravljanjem hladnih i toplih obloga. Koristi od zelene gline su mnogobrojne. Pokazala se učinkovitom kod raznoraznih bolesti i stanja poput akni, anemija, želučanih bolesti, problema sa sinusima, opekotina, ekcema, migrena, reguliranja krvnog tlaka i  cirkulacije  pa do teških oboljenja poput karcinoma. Preporučuje se i primjena nakon kemoterapije i zračenja jer umanjuje nuspojave takvih vrsta liječenja. Sve ostale učinke i dobrobiti, kao i načine primjene zelene gline možete pronaći u knjizi R. Dextreita: Ljekovita moć gline koju možete pročitati i u virtualnom obliku ovdje.

Ukoliko glinu odlučite uzimati oralno, tada morate nabaviti onu koja je ventilirana, odnosno u potpunosti pročišćena i usitnjena. Onu koja se može nabaviti u našim apotekama i trgovinama zdrave prehrane je Argital. Cijena 500 g ventilirane gline odgovara cijeni kilograma neventilirane, a možete pronaći i gotove paste za obloge. Budući da glina nema rok trajanja i da je to količina koja se može imati kroz dulje vrijeme, isplati se svake kune. Međutim, cijene dakako variraju. Gdje ćete proći najjeftinije, a gdje najskuplje ovdje neću pisati jer ne namjeravam nikoga reklamirati, ali me slobodno kontaktirajte mailom. U nekim apotekama cijena navodno doseže trostruko veću cifru od uobičajene. A za to negdje drugdje možete kupiti zalihu gline gotovo za čitav život. No, prijeđimo mi na detoksikaciju. Pomoću ventilirane zelene gline ona se provodi kroz trotjednu kuru koja izgleda ovako:

1. tjedan - navečer u staklenu čašu ulijte 1 dcl vode (flaširana je bolje rješenje od klorirane vode iz slavine) i uspite malu žličicu gline bez miješanja (poželjno je da je žličica drvena, no ne i nužno, jedino ne smije biti metalna), ostavite preko noći i ujutro, na prazan želudac, popijte do taloga
2. tjedan - ujutro u 1 dcl vode uspite žličicu gline, promiješajte, ostavite 10-ak minuta i popijte također do taloga
3. tjedan - ujutro u 1dcl vode uspite žličicu gline, promiješajte i odmah popijte

Kada prvi put razmutite glinu u čaši vode, prizor ne izgleda nimalo ohrabrujući jer ono što time dobijete izgleda kao da je netko u vašoj čaši vode oprao blatne cipele :-), no vjerujte da okus nije nimalo zastrašujuć. I kada prođete jednom treći tjedan kroz koji ste već skroz naviknuli na njezin okus (meni osobno čak je i ukusna), onda će vam već pri sljedećem ponavljanju kure onaj prvi tjedan biti najneukusnija. U trećem ćete osjetiti lagano škripanje praha pod zubima, no to nije ništa što par poteza zubnom četkicom ne može riješiti.
Nakon ispijanja gline, jesti možete već nakon pola sata. Ja sam se pribojavala da će mi zatvoriti iovako slab apetit, međutim, iznenađujuće, bila sam gladna i puno prije proteka tog vremena pa je njezino blagotvorno djelovanje na želudac onda valjda očito. No, sigurno vas zanima kakve sam još koristi od gline imala, a da ih ovako, iz prve ruke, mogu podijeliti s vama.
Prvo, kako sam niskotlakaš, jutarnje omaglice i situaciju "ne vidim ništa kad se ustanem iz kreveta" zaboravila sam već tokom drugog tjedna. Drugo, po prirodi imam neukrotivu kosu koja se ponaša onako kako se njoj hoće, radeći mi frizuru kakva njoj odgovara. Sada je puno krotkija i stoji onako kako je i počešljam. Na vlazi vječito valovita, najednom se čudno izravnala i svi su me pitali jesam li se ja "peglala", a peglu za kosu u životu nisam koristila. Treća, možda i najbitnija stvar je da sam se osjećala poletno i dobro. To su valjda primjetili i drugi koji su me zasipali komplimentima da blistam. Što god im to značilo (friško zaljubljena ipak nisam :-)). Ono što još mogu reći, premda ne iz prve ruke, je da je glina izvrsno djelotvorna za izgled kože. Kako izvana, tako i iznutra. Naime, koža drage prijateljice od gline se fino očistila od prištića i pokoje akne i ona je, ne trebam reći, presretna.

E, sad... Vjerojatno se pitate postoje li neka stanja i bolesti kod kojih primjena zelene gline nije preporučljiva. Postoje, dakako. Naime, oralnu uporabu zelene gline HZJZ nije odobrio. Zašto? Vjerujem iz razloga jer se zbog širokog spektra djelovanja mnogi oboljeli mogu okušati u pijenju gline, međutim ako za svoje tegobe već koriste određene lijekove, tada će supstance tih pripravaka glina u tijelu vezati na sebe, i oni onda neće imati učinka, a u nekim slučajevima to bi moglo biti izrazito opasno. Zato je najbolje konzultirati se s liječnikom, bez obzira imate li ikakve tegobe ili nemate. Što se tiče lijekova, to se odnosi na sve vrste, od lijekova za tlak pa do oralne kontracepcije. Prije uzimanja gline, potrebno je provjeriti krvni tlak. Kako je preporučljivo piti do 2 L vode dnevno, visokotlakašima ovo još može povećati tegobe, pa onda trebaju s glinom krenuti oprezno i umjesto cijelog tjedna piti je u razmacima koje će im preporučiti liječnik. U treću skupinu spadaju osobe koje nekima od preparata tretiraju anemiju. Glina ima  relativno visok postotak željeza pa bi uz neki dodatni sličan preparat mogla previše opteretiti organizam tim elementom. Na, kraju, kako god okrenete uvijek je zgodno posavjetovati se s liječnikom opće prakse koji će, vjerujem, naći odgovore na sva vaša pitanja i nedoumice kojima ćete izbjeći eventualne kontraefekte.
No, to ne znači da glinu ne možete koristiti na neki drugi način. Uvijek u kadu čiste vode možete dodati šalicu praha i djelomice se pročistiti kroz pore. Osim toga, možete napraviti i masku za lice glini dodajući vodu dok se ne napravi gusta, blatna masa (ako imate masnu kožu), odnosno bademovo ulje ako vam je koža suha. Ili glinenim prahom nježno ispolirati zube. Sve je na vama...

A ukoliko se pak odlučite na ovakav detox režim, ne zaboravite piti puuuuuno vode, konzumirati dosta svježeg voća i povrća i smanjiti unos svega onoga što i inače narušava zdravu ravnotežu organizma poput masnog, slatkiša, alkohola, cigareta... I svakako javite rezultate! :-)

MISAO DANA:
"Tko god da je otac bolesti, loša prehrana joj je majka."
                                                                                   (Kineska poslovica)

Broj komentara: 20:

  1. ajme majko...napravila sam onaj test...ugl imam više od 10 (neću reć koliko :D) hihi

    i ja sam već neko vrime razmišljala kako triban stvarno počet pazit šta jedem... počela sam sa sirovim voćem i povrćem i već nakon par dana mi je bilo puno puno bolje. sad me ova glina još dodatno zagrijala...
    u svakom slučaju jako zanimljiv post, i hvala što si ga podijelila s nama :***

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam pila neko vrijeme zelenu magmu i mogu reći da je odlična. Odlično si sve napisala!
    Što se tiće prave detoksikacije u vidu pijenja... jednom sam probala ali iskreno nije mi se previše dopalo. Probala sam tretman sa glinom na licu i tijelu, super je! Pogotovo tijelo koje se namaže sa glinom, zamota u termo deku i guštaš 45 minuta, preznojiš se i od svi toksini, super stvar!

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  3. haha, bolje da test nisam ni rjesavala, sad sam samo u brizi :D
    dosta sam puta ja nesto brljala s detoksikacijom ali posto ujutro moram piti kavu to sve ode k vragu. ali glina zvuci dobro, tim vise sto nisi samo na vodi i vocu :)
    odlican post :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam nikad probala tu vrstu detoksikacije (koja uključuje ciljana sredstva "baš za detoksikaciju").
    Počena svojim iskustvom smatram da detoksikacija nije za svakoga, tj. nije za mene(a za druge ne znam; možda sam ja jedina na svijetu kojoj to ne odgovara). Jednom sam u nekakvom časopisu našla raspored za svojevrsnu detoksikaciju koja se sastoji od sedmodnevnog posta, naravno trebalo je piti puno tekućine, jesti jedino nekakve juhice u kojima se kuhalo povrće (ali povrće se, u globalu, nije jelo) itd. a u proces su bili uključeni i neki "kozmetički" tretmani.
    Sve je bilo nadugo i naširoko obaješnjeno, što i kako trebao koji dan i ja došla na briljantnu ideju da to probam, privuklo me što je tekst obećavao de ću nakon 7 dana biti "preporođena". Pogotovo me "ohrabrilo" to što su u tekstu bili navedeni primjeri (stvarnih???) žena koje su to probale i bile oduševljene, navodile su kako su tijekom posta biel pune energiej i fantastično se osjećale.
    I tako ja, glupa kao što jesam, povjerovala sam u sve to i krenula s postom i slijepo ga se držala punih 7 dana. Ajme, tijekom tih 7 dana crkla sam od gladi, totalno malaksala, jedva sam imala energije da se dignem iz kreveta, a kamoli za nešto drugo. Izdržala sam svih 7 dana i namjerno nisam odustajala jer sam očekivala da ću naposlijetku i ja osjetiti tu "preporođenost" koju su osjećale i sve te druge žene, ali kod mene je to izostalo. Nakon posta trebalo mi je još tjedan dana da dođem k sebi, kao da se oporavljam od bolesti.

    Ako nekome takvi procesi/tretmani pomažu, zašto ne, ali ja nemam želju više ikad pokušavati s detoksikacijom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, ovo mi je bas zanimljiv post, morat cu malo bolje prostudirat. U svakom slucaju odabrala si odlicno vrijeme za pisanje o detoxu!

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam nikad radila pravu detoxikaciju al ovo sa glinom valja probat. nevjerujem da bi se usudila pit takvu vodu,al za maske.... eh tu se vec vidim :)

    i ti si niskotlakas kao i ja? ajoj :( al da si pušać i da imas neukrotivu kosu,to nisam znala...

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislim da je potrebno pročistiti tijelo s vremena na vrijeme.....kada sam živjela u Indiji to se prirodno događalo jednom mjesečno kada su nas sve doma obarale kojekakve probavne tegobe na tri dana....i moja mi je domaćica redovita spravljala slani lassi i nakon tih nekoliko dana....fiju!....ko' nova!!! Članak ti je izvrstan, no ne znam kako bih progutala zelenu glinu (ma i da je neke druge boje ne bi prošla:)). Dakle, nije za mene, ali ako imaš još kakvih prijedloga, rado bih ih pročitala!

    OdgovoriIzbriši
  8. ma glina uopće nije tako strašna za popiti kako se isprva čini!
    @Sanela-kod ove vrste detokcikacije nema nikakvih odricanja tako da ne vjerujem da bi se ponovila iscrpljenost koju si prošla s tom sedmodnevnom dijetom
    @Tina - :DD hehehe, sad znaš!
    @Vesna - budući da ništa drugo nisam probala onda se ne bih ni upuštala u pisanje, ali okus uopće nije loš! :)) Nikako da te pitam, jesu se klincima svidjeli medenjaci? :))

    OdgovoriIzbriši
  9. odlićan post! čula sam za ljekovita svojstva gline, čak mi je i prijateljica posudila knjigu koju si spomenila (ali još nisam pročitala). dobro je čuti da djeluje!
    moj dnevni ritual i najbliže detosksikaciji što sam probala jest da ujutro natašte popijem čašu mlake vode s sokom iscjeđenog limuna i baš me podigne, bolje nego kava.

    OdgovoriIzbriši
  10. svaka cast Lilly na ovako isrpnim objasnjenjima :) pogledala sam test i shvatila da je prema navedenim stanjima tamo, ovo potrebno bukvalno svakoj osobi :) verujem da dobro utice na organizam, mozda budem probala neku drugu vrstu osim gline, meni je zanimljivo ono sa napitcima!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja ostajem vjerna čajevima iz maminog vrta, čarobnoj mješavini neprskanih mentinih, kaduljinih i ostalih listića koje mogu piti na litre (bez šećera)i od kojih se osjećam genijalno... Mislim da treba probati, svaki je organizam priča za sebe i treba pronaći "dobitnu" kombinaciju, jer detoksikacija s vremena na vrijeme čini čuda...
    Odličan post:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Daaaa, medenjaci su bili izvrsni! Sorry, nije lijepo od mene da ti to sama nisam već javila, no malo ću se opravdati time da je predbožićno razdoblje mami troje djece totalno nabrijano :).

    OdgovoriIzbriši
  13. @Vesna - baš mi je drago! :)) A sad me Eda podsjetila s čajevima na to da čaj od koprive izvrsno čisti organizam, samo mora biti dobroooo prokuhana! ;)) Puse!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo ću definitivno bolje proučiti.
    Mislim da mi nebi škodilo. :) Naprotiv.
    Jedino, nema šanse da ujutro ne popijem kavu i ne dokopam se cigarete.
    Kad smo kod tlaka, na zadnjem sistematskom, zaboravim ja to jutro da idem, popijem naravno kavu, zapalim cigaretu i onda se sjetim. Reko' ježi ga sad, sad će rezultati biti kakvi će biti, kaj ja mogu. Usput, kak' nam je Bandić čitav grad pretvorio u parkiralište, zaštitio je onih par komada drveća kaj su preostali sa užasno visokim parapetima i da sad ne odužim, sjebem ja auto pri parkiranju na to. I onda konačno uđem u ordinaciju i izmjere oni meni tlak: 120/80. Super! I to sve nakon kave, cigareta i slupanog auta. Kaj bi bilo bez toga. :)
    Nego, ..... hmmmmmm, oni simptomi koje si navela poslije pijenja gline, zna se tako i rana trudnoća manifestirati kod onih koje odmah ne pogodi povraćanje i mučnina! :))
    Mislim, ništa je ne dijagnosticiram, samo glasno razmišljam! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Hahahahahaha, Tadeja što bih ja bez tebe i tvojih genijalnih komentara? :DDD Ništa od podmladka, ipak! :)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja se slažem s onima koji imaju dokaze da nas detoksificira naša jetra. kako mi je zdrava, i za sada sasvim besplatna, drugo ništa neću koristiti!

    OdgovoriIzbriši
  17. Koristila sam tu glinu! U tri navrata, na prelazima godišnjih doba. Ajme grozna je za piti, pogotovo u 3. tjednu :-) Ali se preživi, radi "višeg" cilja...hehehe.
    Sada sam u fazi svemogućih "japanski kristala". Isto se pije ona voda iznad njih.
    Dakle, još jedna "brijačica" na alternativu..hehe...i like it!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ma daj, Mare? Hehehehe...Sad kad smo razmijenile darove mogle bi počet razmjenjivat iskustva, ha? Hehehehe... Ajde javi rezultate, nisam još čula za te kristale. ;))

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Lily, čula sam za zelenu glinu i njena čarobna dejstva ali nikad nisam probala. Ti si me sad baš namamila pa možda ovaj put i probam.

    OdgovoriIzbriši
  20. Oooo, ovo je jako zanimljivo. Hvala ti na iscrpnim inormacijama iz prve ruke!
    p.s. i mene muči nizak tlak, i to jaaaako nizak ... dragi me zeza da mi zato uvijek mora dizati tlak

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...