subota, 26. veljače 2011.

Navike...

Prethodni post je, na moje veliko iznenađenje, izazvao hrpu lijepih komentara, a veliki broj blogerica je na  pitanje kakve rituale same imaju uoči pisanja bloga, odgovorio i protupitanjem. Premda sam mogla odgovoriti komentarom, i premda bi možda bio preveliki, neupitno je da je sasvim solidno mogao stajati u podnožju posta. Ali kad sam već bacila rukavicu koju je Sandra, ne tako davno, simpatično nazvala "izazivam te da..." (Sandra, draga, ludilo se nastavlja... :-)) onda sam nekako mislila da bi bilo zgodnije da svemu posvetim poseban post i tako zaokružim ovu priču.

Drago mi je da su mnoge od vas navele svoje male rituale uoči pisanja, glačanje da ne spominjem! :-) A koji su moji rituali? Hmmm... Pa ne mogu se baš mjeriti s onima navedenih velikana. Zapravo su poprilično obični i neustaljeni. Često pišem u sitne noćne sate, bez obzira na vrijeme objave posta. Zapravo, kad bolje razmislim, velik dio postova je i objavljen duboko iza ponoći. Najčešće u pauzama od učenja, uz nekoliko cigareta (Amy Lowell jako mi je bliska po tom pitanju), a nerijetko nešto grickam. Osim postova poput prethodnog, kad se zaista posvetim nečemu, pišem potpuno spontano. No pisanje, moram priznati traje duuugo... Ma ne, nije to do inspiracije, nego sam postala ovisnik o nadzornoj ploči i pregledniku netom objavljenih postova. Pa svaki čas moram virnuti što ima novog, pa onda još malo, još malo... i sve se oduži.

A što je s kratkim pričama? Više puta sam pročitala da mnogi pisci uvijek u rezervi imaju olovku i papir kako bi zapisali nešto čega se sjete u određenom trenutku. Pisac nisam, ali kad pišem nemam tu naviku. Meni su priče uglavnom ispušni ventil za situacije iz svakodnevnog života, pa onda tako i nastaju. U hipu, kako bih to čim prije istresla iz sebe. Na napisano se ne vraćam, osim radi tipfelera (ako pišem na računalu), kod olovke i papira vraćanja uopće nema. Što se olovke tiče, uvijek su to one obične, drvene, s gumicom na kraju. Ne radi brisanja, nego radi grickanja (grozna navika, znam! :-)).

Neke od vas je zanimalo i odakle crpim misli dana. Nisu uopće posložene, a kamoli sistematizirane, premda nastojim da uvijek prate temu posta. Baš suprotno, razbacane su u nekoliko bilježnica, neke su napisane na rubovima udžbenika, poleđini časopisa, post-it-u... jedino su knjige i index pošteđeni (ooo... da, bilo ih je čak i na zidu). A skupljam ih posvuda... Najčešće iz knjiga koje čitam, časopisa, s interneta, mnoge su i iz televizijskih emisija. S godinama ih se nakupilo jako puno i koliko ih zapravo imam uistinu ne znam (ovo bi mogla biti još jedna od rubrika "izazivam te da" :-)), no za svaki novi post uvijek iznova okrećem listove "kupusa" inspirativnih citata. Omiljeni i dalje nemam, da ih je manje možda bi bilo drugačije... Ali drago mi je da vam se "misao dana" sviđa! Uvela sam je od početka pisanja bloga, kako bi bila nešto poput osobnog pečata. To što ste to prepoznale i što vas veseli, dalo je smisao skupljanju citata sve ove godine. Smisao, kojim ću, u dobro poznatom maniru, završiti i ovaj post...

MISAO DANA:
"Navike su mnogo sigurnije od pravila; ne morate paziti na njih. Ni držati ih se ne morate. One se drže vas."
                                                                                                 (Franck Crane)

23 komentara:

  1. Eh kako je i istinita a i u neku ruku poražavajuća misao dana! Navike nam zaista puno puta usmeravaju život,... nevolja je što puno puta umeju da odvedu u pogrešnom pravcu.

    OdgovoriIzbriši
  2. misao dana je bas tacna. bravo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uživala sam čitajući sve napisano kao i uvijek do sada. Misao dana je odlična, istinita i navodi na promišljanje,bravo!
    Pusa veelika iz sunčane Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo za post, slažem se sa Zondrom i Jovanom za misao dana. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Grickaš olovku?!? I ja isto, hehe, super osjećaj pucketanja i oporog okusa....
    A misao dana, hmm... Ovo se valjda odnosi na one loše navike, ovaj Crane mi se čini neki pesimist koji koketira s ironijom... ali mi smo sazdani i od onih lijepih, pozitivnih, ljudskih navika i ja, eto, glasam za njih i kažem da je baš divno da nas takve navike obuzmu, drže i ne puštaju.. formiraju nas kao osobe i obogaćuju...
    Zato dižem palac gore svim plemenitim, dobrim i humanim ljudskim navikama, kakav bi to svijet bio kad bi baš za svaku gestu morala dobro promisliti... e za to mi služe moje male velike navike:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. p.s. ovdje sam iz čistog užitka, ne iz navike, hehe...

    OdgovoriIzbriši
  7. Divne su tvoje priče i obrađene teme. Čitam ih iz zadovoljstva a ne iz navike. Misao dana mi je uvijek "mrak".

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram i ja da se osvrnem na misao dana. Puno imamo "zajedničkih misli". Naime, ja svoje misli pišem još od srednje škole, skupljam ih kao i ti, i imam u planu da ih jednog dana lepo prekucam i ubacim u kompjuter i to poklonim svakom detetu. Mislim da će im se dopasti, bar se nadam:)! Naravno, kad budu malo stariji!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala curke!
    @bensedin - ovo je odlična ideja! mislim da će "indijanci" biti oduševljeni! :DD
    Puse svima!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. draga hvala ti na posjeti na mom blogu. evo tipkam od mamine prijateljice. pusa

    OdgovoriIzbriši
  11. Svidjelo mi se pročitati još nešto o tebi. Čini mi se da si mi tako još bliža :)) Mogu te zamisliti, u kasni noćni sat, cigareta, papir, olovka, cigareta ugašena, olovka u kutu usana ... i razmišljaš ... i onda ti sine iduća rečenica ili dvije, i brzo ih zapišeš.


    Molim te nastavi pisati i raditi na način kao i do sada, svakako s misli dana na kraju, ona je tvoj zaštitni znak.

    Pusa :))

    p.s. opet te moram pitati: kada će predstavljanje knjige? da upišem u svoju cool novu planer/svaštaru

    OdgovoriIzbriši
  12. @tina - aaaaaa, baš si me obradovala! Ipak si se snašla!! ajde draga ne daj se! bravo za maminu prijateljicu!! :)) Cmokić!

    @Sandra - hvala ti draga moja! znaš da će, ako do toga ikada dođe, tvoje mjesto tebe čekati! adresu imam tako da... nema eskiviranja!! Hehehehe... PUSA!

    OdgovoriIzbriši
  13. Prva liga draga, kako se to kaže u žargonu, a izreke ili misli kako želiš uvijek potrefiš. Ugodno večer želim. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  14. Ti si maoja navika i ja se držim tebe!

    OdgovoriIzbriši
  15. Super post a ni Crane nije loš...
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  16. Drago mi je što te bolje upoznajem!

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Lily, pretpostavaljala sam da misli dana "vadiš" iz knjiga koje čitaš...., no da ih zapisuješ posvuda, eeee, tome se nisam nadala. Ja sam si mislila da imaš neku lijepu DIY bilježnicu - omotanu nekim čarobnim uzorkom, u koju upisuješ citate, a bilježnica je unaprijed podijeljena po naslovima: ljubav, život........ Možda bi to mogla biti dobra ideja za kreativke da ti izrade jednu takvu i poklone?

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja uvijek propustim "dobre" stvari, mislim na prošli post. Ali, zato sam sad nadoknadila, pročitavši oba. I kod mene je slična situacija što se tiče vremena provedenog uz računalo, stalno virkam i onda se sve skupa otegne na nekoliko sati.... da ne duljim više, svi su sve rekli...
    rado te čitam
    pusa

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja sam pročitala oba posta još ranije ali nisam stigla komentirati.
    Predobar onaj prošli a ovaj još bolji... pa naravno upoznale smo te puno bolje, sad si mi još bliža. Super su mi tvoje navike a pogotovo grickanje olovke to nam je zajedničko kao i duboko u noć...
    samo nastavi tako..i možda bi ti doista trebala bilježnica za sve te misli...hm
    A kad knjiga izađe ja sam u prvim redovima.
    Kissić

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala vam svima još jednom!
    @Vesna - hehehe, sad si izazvala cure! :D samo kad ću to sve prepisati, pitam se, pitam...

    Puse svima! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. hmmm... stvarno sam mislila da imaš sistematizirane bilješke i misli dana, a onda pogledah u svoju kupusaru... sve mi je jasno. i logično.
    Lilly, molim te nastavi pisati i ne prestaj sa mislima dana. ja sam se navukla na tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Lilly, takođe sa mislila da si organizovana i sistematizovana osoba :) Drago mi je da smo slične :D Misao dana je odlična fora. A što se tiče skupljanja misli, uglavnom se izgube :( jer ne stignem da ih zapišem, mislim, te genijalnosti ;)

    OdgovoriIzbriši
  23. I moje navike su isto tako spontano-haoticne :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...