srijeda, 25. siječnja 2012.

Genijalni Nesbø...


Godinu dana je noću svirao, a danju radio kao broker. A zatim se, umoran od svega, otisnuo na odmor u Australiju ponijevši sa sobom laptop kako bi pisao knjigu o životu na koncertnim turnejama. Srećom, jer u 13 sati puta rodila se ideja o pisanju romana, u Sydney je sletio noseći u glavi lik Harryja Holea, a onda mu perom udahnuo život i ne sluteći da će tako pokrenuti seriju krimića koji će za stranice prikovati čitatelje diljem svijeta.

Pa premda ovog Norvežanina nazivaju novim Larssonom, Jo Nesbø  bi bez sumnje stekao slavu i bez takve usporedbe. Larssonov debitantski roman krasi neočekivano dobra ideja, širok spektar likova i krajnja napetost koja se proteže i u ostala dva dijela hvaljene trilogije, ali i težina, brutalnost i kompliciranost fabule koja, ako niste iskonski ljubitelj krimića u pravom smislu riječi, vrlo lako izaziva zgražanje. To je ono zbog čega osobno nikako ne bih uspoređivala ovu dvojicu velikana. Unatoč tome što prva dva Nesbøova romana Čovjek - šišmiš i Žohari nisu ni približno stekli svjetsku slavu kakvom bi se, da je živ, podičio Larsson, o čemu svjedoči i neobjavljivanje istoimenih romana na našem tržištu; Nesbøova Osloanska trilogija: Crvendać, Nemeza, Đavolja zvijezda doslovce ga je izbacila u orbitu. Koliko je prirastao srcu domaće publike vidljivo je i iz činjenice da je Đavolja zvijezda u rekordnom roku planula s polica, i da cijena tvrdoukoričena izdanja u recesijsko doba nije barijera, sa Spasiteljem ne bi bilo drugačije.


Osim genetske pripovjedačke crte, briljantno ujednačenog ritma, tečnosti fabule i zavidne sposobnosti da napetost unosi nevjerojatnom lakoćom, Nesbø Harryja Holea u svakom od romana vodi putevima kojima je na neki način i sam prošao. U Šišmišu su bili u Sydneyu, Žohare su zajedno stvarali u Bangkoku, dok se Osloanska trilogija, dakako, odvija u Oslu, u njegovoj ulici. Crvendać je djelomice neispričana priča njegova pokojnog oca o nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, a Spasitelj hrvatskog vojnika. Valjda je to, zajedno sa elementima ratnog Vukovara i ubojicom koji je naš državljanin, potaknulo nakladnika da mu, pod izlikom tvrdih korica, papreno podigne cijenu. No, pred sjajno ispričanom pričom to je gotovo zanemariv podatak.

Zato ako Nesbøa još niste držali u rukama onda je moj prijedlog da počnete s Crvendaćem. Do svibnja, za kada je najavljeno izdanje njegova sljedećeg romana, taman imate dovoljno vremena da se upoznate s Harryjem Holeom. A jednom kada zakoračite u njegov svijet, unatoč manama i sklonosti alkoholu, prestati družiti se s njim jednostavno ne može biti opcija... 


MISAO DANA:
"... vjerojatno smo sretni što ne znamo kakva nas sudbina čeka. Barem ja jesam. Ipak, znam kakva sudbina očekuje Harryja. I rado bih vam je otkrio..."
                                                                                                      (Jo Nesbø)



Broj komentara: 10:

  1. Upravo to čitam! Bezveze je što prve dvije nisu prevedene na engleski, ako mi život bude tekao onako kako planiram, možda ovo pročitam i u originalu :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvijek imaš zanimljive prijedloge za neko novo štivo koje vrijedi pročitati, hvala ti puno zaintrigirala si me!

    Pozdrav draga Lilly.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvuči mi apsolutno primamljivo. Krimiće obožavam. Larssonove romane iz trilogije Millenium sam pročitala u jednom dahu. Zato nema razloga da ne uživam i u ovom autoru i njegovim romanima. Hvala ti na preporuci
    Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  4. pročitala sam sve čega sam se dočepala, zadnji mi je the leopard. nestrpljivo čekam phantoma, već ga naručih u algoritmu. dobro da moj dragi ne prati blogove pa mogu otvoreno reći: totalno sam zaljubljena u nesboa i harryja holea! ;)
    mislim da sam ga i ja komentirala u nekom svom postu. no, praotac svih susvremenih skandinavskih pisaca krimića je mankell. genijalan je. volim i lackbergicu i lisu marklund - skandinavci otkidaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jel da da da? :)) Ima nešto u toj klimi izgleda... Dobrodošla! ;)

      Izbriši
  5. već te ja duže pratim iz daljega! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na preporuci, imaš pravo, do svibnja je sasvim dovoljno vremena...ako započnem s čitanjem danas, a hoću!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pročitala sam ove knjige, a i sada čitam jednu Švedsku - privlači me zaviriti u njihovu svakodnevicu koja se ipak razlikuje od onoga kako mi to zamišljamo. Ne mogu reči da mi je Hole simpatičan kao lik (ne volim alkiće), ali knjige su o.k. Svakako ipak mali odmak od uobičajenih američkih "pucačina i razbijačina" romana za široku potrošnju. Ali da je Nesbo novi Ibsen, nije:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Graham Greene ,John le Carre i Jo Nesbo.......ćetvrtog će mo dugo čekati
    Cheers
    Joe

    OdgovoriIzbriši
  9. Graham Greene , John le Carre i Jo Nesbo.....četvrtog će mo dugo čekati

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...