petak, 18. svibnja 2012.

The First Grader...


Osim knjigama i čokoladom, zadnjih dana ovo nezahvalno vrijeme kratim i gledanjem filmova koji su čekali, a ako ne ovakve, onda prave zimske dane, uz neizostavno grijanje prsta friško pečenim kokicama.

Radnja:
Kada kenijska vlada odluči uvesti obrazovni program, 84-ogodišnji Meruge u tome vidi priliku da ispuni svoju davnu želju - nauči čitati. Prepreke na koje će pri tom nailaziti, ali i događaji štono će evocirati sjećanja na mučne logorske dane neće biti nimalo jednostavni. No, zahvaljujući dobroti i suosjećajnosti lokalne učiteljice Jane, Meruge će ipak uspjeti.


Prvašić je film snimljen prema istinitom događaju i baš to je ono što neizostavnost topline, tuge, ali i snažne poruke o upornosti kojom je protkan ovaj film, diže na dodatnu potenciju. Još jedno od obilježja svakako je i tolerancija, koju je, šesti po redu, Festival židovskog filma Zagreb izabrao za ovogodišnju nit vodilju. Zagrepčanima se tako pruža prilika da Prvašića u Kinu Europa pogledaju u nedjelju, 20. svibnja, s početkom u 22:00 sata. Pa ga, ako ste u prilici, probajte ne propustiti, jer definitivno je bolji od razvikanog Sarina ključa, odabranog za otvorenje istoimenog festivala. I ne zaboravite ponijeti maramice!
                    

Photo 1/2

MISAO DANA:
"Čovjek ne bi u potpunosti uživao u ljepoti i bogatstvu svog znanja kada u njegovu stjecanju ne bi trebalo prevladati neke poteškoće. Osvajanje vrhunaca ne bi bilo ni upola lijepo kada na tom putu ne bi trebalo prijeći mračne doline."
                                                                                                                               (H. Keller)

Broj komentara: 11:

  1. U pravu si,dani nisu baš za pohvaliti!Tako i ja,grijem prste u friško skokanim kokicama i pogledam koji dobar filmić..pozz.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja volim pogledati neke stare filmove koji možda i nisu jako dobri, ali za mene imaju određeno značenje. Ovaj bilježim i skidam s neta jer vjerujem da je jako dobar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čini mi se kao vrlo dobar i emotivan film. Rado bih da ga mogu pogledati. Pričekat će ono vrijeme kad se bude dao "skinuti". :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna preporuka za film,čitajući njegov sadržaj zaista treba more maramica..lijep dan ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  5. stvarno je zahladilo, već se danima tresem... ona tvoja vruća čokoloda izgleda tako utješno, a veselim se i Princu magle! Sjenu vjetra sam tek ove zime pročitala i bila je to takva ljubav...

    OdgovoriIzbriši
  6. o, ovaj prvašić izgleda super :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Uvek me oduševiš svojim člancima.

    Na mom blogu te čeka nagrada :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Pretpostavljala sam da je po istinitoj priči, tako hrabro, pozitivno, inspirirajuće...

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala ti na uvijek zanimljivim preporukama!

    Veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  10. super preporuka :) volim takve filmove

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...