ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Jeux d'enfants...

"Ova igra započinje lijepom kućom. Lijepim autobusom bez vozača. Lijepom kutijom....i lijepom djevojčicom."



Jeux d´enfants , na engleskom preveden kao Love me if you dare, a doslovnog značenja Dječje igre, debitantni je uradak Yann Samuella koji, premda je snimljen 2003. godine, i danas plijeni jednaku pažnju.

Radnja:

Sophie i Julien dvoje su osnovnoškolaca koji se sprijateljuju onog dana kada se Julien suprotstavi pogrdama druge djece na Sophien račun. Usporedno s prijateljstvom, počinju i igru izazova koja će s vremenom postati opsesija, nastavljajući se do doba adolescencije . Kako izazovi postaju sve teži i zahtjevniji, te granice zapravo niti nema, to će dovesti do prekida njihova kontakta na deset godina. Međutim, posljednji izazov tek slijedi...






Mišljenja oko ovog filma podijeljena su. Moglo bi se reći da ili ga volite ili ne, sredine nema.  Do mnogih su francuski filmovi uspjeli doprijeti tek putem Amelie i zapravo su rijetki oni, ili bar oni koje ja poznajem, koji ih vole. Razlozi su mnogobrojni, od jezika nadalje... Šteta...

Ovaj film doista ima pravi francuski šarm, dodatno pojačan s La vie en rose koja se provlači u raznoraznim verzijama kroz čitavih sat i pol vremena. Ako očekujete malo drugačiju verziju popularne Amelie, mogli bi se razočarati. U nekim elementima film doista ima nekih sličnosti, no to su samo nijanse.

Protagonisti ove romantično-fantastične komedije su Marion Cotillard i Guillaume Canet koji sjajno briljiraju u svojim luckastim ulogama. Scenarij pršti živahnoću, a s vizualne strane film je i više nego ugodan. Unatoč svemu, mnoge Sophie i Julien u svojim neprestanim igrama izazova iritiraju. Mene osobno nisu. Jer da je priča drugačija, izgubila bi se u masi drugih ljubavnih "limunada", a kod francuskog filma je to posljednje što možete očekivati.
Stoga, ako ga još niste gledali, svakako ga pogledajte. I očekujte neočekivano. Kako će film završiti, ovisi samo o vama. Onda, igrate li ili ne? :-)







MISAO DANA:
"Prijatelji su poput naočala. Čine vas pametnijima, no izgrebu li se - dosadit će vam. Nasreću, ponekad dobijete super cool naočale. Ja... ja sam dobio Sophie."
                                                                     (Julien; Jeux d´enfants)

Broj komentara: 8:

  1. draga Lily na mom blogu http;//danijelinkutak-danijela2202.blogspot.com je nagrada za tebe .ja sm ju dobila i šaljem ju dalje .nadam se da ćeš ju preuzeti.hvala i pozz!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kuc - kuc... Nagradica i od mene! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. jao...i ja ovo moram pogledati! mislim da će mi se jako sviđati. hvala što si ga preporučila ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma sav je veseo... uživajte! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tek sad vidim da nisam navela izvor fotografija, ispričavam se! Iste su preuzete sa:

    http://www.cinemotions.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam ovaj film...

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...