srijeda, 1. veljače 2012.

Kosovo bride...


Globalni projekt One day on Earth u kojem su 2010. sudjelovale 192 države svijeta, svaka sa svojim kratkim filmom, a s ciljem da se pokaže kako kugla zemaljska diše unutar 24 sata, među svim pristiglim filmovima iznjedrio je i jedan koji posebno plijeni pažnju. I nije to samo zato jer je Kosovo ravnopravno sudjelovalo u projektu, niti zato jer je iz tog kutka globusa stigla priča potpuno različita od onakvih kakve nam uobičajeno serviraju mediji. Nego ponajviše zato jer je skrenuo pažnju svijeta na gotovo zaboravljeni običaj ukrašavanja mladenke u seocetu nedaleko Prizrena.

Gospođa Adile, precizna crtačica, s opravdanjem strahuje da će ova vještina, koja nevjestu štiti od zlih jezika i urokljiva oka, s njom otići u grob i tako zauvijek pasti u zaborav. Je li nekome palo na pamet zaštititi ovo kao kulturnu baštinu, ne znam, ali da je Zemlji potrebno više ovakvih stvari, pa makar i na jedan dan - jest! Jer rezultat je uistinu impresivan.
Svakako pogledajte filmić.





MISAO DANA:
"Ženska nježnost, ta čudna snaga koja, nevidljiva, a svemoćna, živi u tim slabim stvorenjima, izbija iz njih u najrazličitijim oblicima, i stvara i rastvara živote i sudbine oko sebe."
                                                                                                          (J. Dučić)


 

Broj komentara: 12:

  1. Prekrasan teks, misao dana i ovaj filmić!

    Zanimljiv i pomalo mističan, a umjetost kojom se koriste ove žene je uistinu fascinantna, nisam još nikad naišla na ovako nešto.

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad čula za ovaj običaj, moram priznati. I zanimljivo je kako djeluje posve futuristički!

    OdgovoriIzbriši
  3. impresivno!!....nisam znala za ovaj običaj ali bila bi šteta da padne u zaborav.....
    hvala i za dučićevu misao,njegova "pesma ženi" mi je najdraža ljubavna pjesma......

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna mi je oprema mladenke i šljokičaste obrve. Zanimljiv običaj, da, bilo bi šteta da nestane.

    OdgovoriIzbriši
  5. ostala sam bez daha. predivno, no pomalo zastrašujuće!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno! Bože dragi, pa to se stvarno ne smije zaboraviti! Hvala što dijeliš!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je stvarno fascinantno. Drago mi je da si podijelila s nama ovu priču. Nadam se da će ovaj filmić potaknuti na razmišljanje i pomoći očuvanju ovog običaja.
    Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Niti ja nisam znala za ovaj kosovski običaj. Kako sam godinama živjela u Indiji, vidjela sam ukrašavanje mladenki koje, uz oslikavanje lica i ruka, koristi i mnoštvo zlatnih ukrasa....no motivi i boje oslikavanja lica sasvim su drugačiji od ovog prikazanog u filmiću. I još jednu razliku sam uočila, a to je da ova mladenka nakon ukrašavanja ima ponosan i pomalo tajnovit izraz lica, što je nezamislivo u indiji jer tamo moraju biti tužne i pognute glave....Uglavnom, hvala ti za ovo "otkriće", jako me se dojmilo :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto moraju biti tužne? Ja predlažem da nas nakon budoira ili nekom drugom prilikom malo upoznaš s tim indijskim običajem, znam da se oslikavaju, ali kako i zašto...
      Ne pada mi na pamet nitko tko to može ispričati bolje od tebe! :) Eto, stavih bubicu u uho... :D

      Izbriši
  9. Predivno. Oslikavanje lepote lepotom, svaka šara kao magija kojom se štiti biće. Neverovatno koliko se razlikuje od svega što viđamo na ovim našim prostorima. A taj ponos i tajnovitost jesu izraz lica umivenog ljubavlju :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...