subota, 18. veljače 2012.

La Ballade de l´Impossible...


Iako sam u valentinovskom tjednu, ljubavnom tematikom, skoro samoj sebi izazvala srčani udar, ipak ću još malo riskirati stavljajući na njega točku romantičnim filmskim prijedlogom. 

 "I once have a girl, or should I say, she once had me."

Ovim riječima počinje Murakamijev roman Norveška šuma, kojeg je Tran Anh Hung, redatelj proslavljenog filma Miris zelene papaje, u sebi svojstvenom stilu oživio na filmskom platnu.


Radnja:
Murakamijev glavni junak, Watanabe,  priča priču o vlastitim studentskim danima 1960- ih godina. Poslijeratno podizanje Japana iz pepela, nježno je provučen lajtmotiv koji jedva da se i dotiče Watanabeovih osobnih ljubavnih i životnih previranja koji obilježavaju dvije potpuno različite žene, Naoko i Midori, obostrano se i njemu i čitatelju, svaka na svoj način, uvlačeći pod kožu.


Onoliko koliko je Japanac poseban u svojem literarnom izričaju, toliko je ovaj francuski Vijetnamac u stavljanju težišta na naoko nebitne zvukove i slike, čijim naglascima ne samo da izvrsno uspijeva pojačati doživljaj radnje, nego u sve unijeti i mrvicu sebi specifičnog potpisa - dašak art filma. A taj zadatak ovdje je povjeren huku vjetra i vodi u svim agregatnim stanjima. Koliko je u svemu uspio dočarati piščevu zamisao, najbolje ćete ocijeniti ako ste pročitali Norvešku šumu, jer tek onda bi vam istoimeni roman, kao meni, mogao u potpunosti sjesti. Ali čak i ako niste, pružite ovom filmu šansu jer ma koliko Murakami u svojoj genijalnosti katkad možda bivao neshvaćen, Tran Anh Hung svoj posao stvarno radi sjajno!


Images

MISAO DANA:
"Nijedna istina ne može izliječiti tugu koju osjećamo kad izgubimo voljenu osobu. Nikakva istina, nikakva iskrenost, nikakva snaga, nikakva ljubaznost tu tugu ne mogu izliječiti. Samo možemo do kraja izdržati tu tugu i nešto iz nje naučiti, ali ono što naučimo neće nam pomoći da se suočimo s idućom tugom koja će nas zadesiti bez upozorenja."
                                                                                                                (H. Murakami)

Broj komentara: 12:

  1. Norvesku sumu sam citala jos u srednjoj skoli i odmah se zaljubila u nju. Od tada je to moja knjiga vodilja za sve u životu, moja 'Biblija' kao što reče jednom jedan moj prijatelj.
    Mosebno se poistovjećujem sa Midori..sve što ona kaže je upravo ono što ja mislim.

    Murakami je odličan pisac i volim sve njegove knjige, ali N.Š. je posebna.
    Film još nisam gledala, ali nadam se da ću uskoro :D

    OdgovoriIzbriši
  2. evo baš treažim film za gledanje večeras..a pošto sam i knjigu čitala mislim da je ovo odličan izbor! thanks!

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam Norvešku šumu i upravo ovaj dio iz knjige često koristim kao izraz sućuti prijateljima. Rečenica mi je genijalna, čak i više od toga. Potpuno sam se pronašla u knjizi i shavtila da je pisana jezikom koji govorim. Makar mi njegove knige ostale nisu tako drage i dobre, film svakako moram pogledati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Apsolutno obožavam Norvešku šumu i Mukaramija općenito, ne mogu vjerovati da mi je film promakao. Moram ga pogledati, hvala na preporuci :)

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam gledala ni čitala,ali nakon ovih preporika budem :)) skicni malo i do mene nije te dugooo bilo

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim Murakamija i sve se plasim da ce mi film pokvariti utisak. Mislim da cu ga pustiti da jos malo "odlezi", pa kad sam u pravom raspolozenju..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam njegov toliki ljubitelj, ali prijateljica je progutala sve što je ikad napisao i oduševila se filmom, tako da... vjerujem da se ni ti nećeš razočarati! :)

      Izbriši
  7. Svakako divna preporuka,prvo ću pročitati knjigu,hvala ti,zato volim tvoj blog jer uvijek dijeliš zanimljive stvari..pusa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Murakami ima posebno mjesto u mojem i životu moga supruga....a kako do sada nismo ostali razočarani niti jednom tvojom preporukom, film ćemo pogledti već ovaj tjedan. Hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uuuuu... još bih se mogla umisliti! :)) Hvala, draga, baš mi je drago! Uživajte u filmu! :*

      Izbriši
  9. Čitala nisam, pitanje da li ću, ali volim Norwegian Wood od Beatlesa.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ni ja nisam ni gledala ni čitala. Ali nakon ovog prijedloga idem u potragu.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...