srijeda, 22. veljače 2012.

Ljubav...


Taman kada sam pomislila da će na mojem blogu zavladati ljubavno zatišje, poštar je pokucao na vrata, noseći mi ovu, u nagradnoj igri osvojenu, predivnu knjigu. Pa iako sam valjda među rijetkima koje Coelhovo pisanje nije uspjelo dotaći, izazov je bio preveliki.

Kako bih osvojila njegovu zbirku ljubavnih citata, sabranih iz svih djela koja je ikada napisao, morala sam žiri jednog ženskog portala s nogu oboriti najljepšom ljubavnom izjavom koju sam sama primila ili uputila. Naoko težak zadatak na kraju sam odradila s lakoćom, pišući na način na koji sam navikla i sebe, a sada već i vas - iz srca, dobivajući zauzvrat trenutno najoriginalniji primjerak u kućnoj biblioteci.


Da je nisam osvojila, ne znam bih li si priuštila ovo pozitivnom energijom nabijeno, mini formatirano, tvrdokorično izdanje, jer je izdavač svaku od 130 stranica procijenio na jednu cijelu kunu. Ali ma koliko skupim se, za knjižicu ovakve vrste, to činilo - isplati se. Ne samo zbog fine strukture omota, prštavog šarenila i osam dijelova kroz koje su ljubavni citati brižno sortirani. Nego ponajviše zbog prekrasnih ilustracija međunarodno priznate umjetnice Cataline Estrade koja je svaku od stranica oplemenila pravom malom eksplozijom boja. Time se suradnja s Paolom iznova pokazala kao pun pogodak, jer ovo dvoje već je zajedno surađivalo na ovomu sličnim projektima gdje su Coelhovi obožavatelji nešto slično dobili u dnevnicima pod nazivom Radost, Trenutci, Mudrost i Inspiracija.


Ljubav nije dnevnik, ali je izvrsna za kraćenja lijenih popodneva uz šalicu čaja, dnevno inspiriranje nasumičnim čitanjem nekog od citata ili originalan, a, s druge strane, ipak praktičan dar. Stoga, ako vam je spomenuta knjižica relativna novost, svakako je, kad budete u prilici, barem prolistajte. Jer, ne računajući priručnike za samopomoć, domaće nas nakladništvo već dugo nije počastilo ovako i sadržajno i vizualno optimističnim izdanjem koje, voljeli vi Coelha ili ne, put do srca bez sumnje nalazi.

MISAO DANA:
"Svi znaju voljeti jer svi su rođeni s tim darom. Neki to imaju u sebi, ali većina treba ponovno naučiti, ponovno se sjetiti kako se voli. I svi, bez iznimke, trebaju izgorjeti na plamenu sojih prošlih osjećaja, ponovno doživjeti i radost i bol, uspone i padove, kako bi otkrili nit vodilju koja će ih odvesti do svakog novog susreta; jer ta nit postoji."
                                                                                                              (P. Coelho)

Broj komentara: 15:

  1. cestitam, i ja sam ju pokusala osvojit preko nagradne igre, ali ovaj puta nisam osvojila nista ( zadnju sam dobila P.C. Aleph)...inace jako volim njegove knjige, ali ova bez obzira sto me toliko ocarala vec samim koricama, a i imam sve te stihove u svim njegovim knjigama, koje vec imam, ipak ce malo pricekat jer trenutno mi je malo skupa...a ti uzivaj u lijepim ilustracijama i citatima, nadam se da cu i ja skoro :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm... Nisam njegov fan, jedna sam od onih koji tvrde da on samo reciklira ono što su stare mudre knjige već odavno rekle. I to na poprilično plitak način. Ali ako kažeš da je dobra, možda je i pročitam...

    OdgovoriIzbriši
  3. Koja slučajnost, i ja sam je osvojila na nagradnoj igri :) jedva čekam da mi stigne pa da i ja mogu malo komentirati :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Knjiga je stigla u prave ruke, čestitam draga!!!

    Pusa i veliki pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Potpisujem Bitchy i drago mi je da nisam jedina. Ne mogu ga progutat još od onog (precijenjenog) ''Alkemičara'', a čitala sam i dosta drugih njegovih knjiga, dajući mu bezbroj šansi, tako da ovu knjižicu neću ni pokušat nabaviti.
    Ali ono što volim je način tvog pisanja o knjigama... Tako fino to napraviš da me skoro svaki put nagovoriš da nešto kupim. Volim ljude koji vole knjige, a kod tebe ta ljubav pršti iz svakog slova. Veselim se nekim novim knjižnim recenzijama... :) :*

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne volim Koelja nikako..eno ceka Zahir na neciji rodjendan. ne vidim te u blogroll-u pa uvek kasnim s komentarima :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ništa od njega nisam čitala i vjerojatno i ne budem. Netko će reći da se ništa ne ocjenjuje ako se ne proba, ali život je prekratak za čitanje loše literature. Uvijek se rukovodim onim da ne trebaš umrijeti da znaš da smrt nije dobra. Pa i u ovom njegovom citatu vidi se površnost: nisu svi rođeni s darom ljubavi. Uostalom, bolje po 10x pročitati Frommovo "Umijeće ljubavi" nego 1x srcedrapateljni roman. Ali, to je samo moje mišljenje (nikada nisam čitala Zagorku, ali Gjalskog jesam, u osnovnoj školi).

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim kad se pokrene "za" i "protiv" raspravica! :)) Ni meni nikad nije sjeo, kao što naglasih na početku posta, ali to ne umanjuje originalnost i ljepotu ovog primjerka...

    Frommovu kolekciju imam već dugo i da je "Umijeće ljubavi" bolje od nekog ljubića - svakako! To je tip literature koji je vječan i može se čitat iznova i iznova. Ali beletristika je beletristika, a psihološko-filozofski pogled na stvari nešto sasvim drugo. Je da je meni to drugo i previše blisko i da možda pod prstima imam više takvih stranica nego onih koje "dođu i prođu"; da mi je Coelho pomalo njonjav kao pisac je, ali što ćemo...ukusi su različiti! Da nije tako bilo bi dosadno... :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Znaš šta? Počela si pisati o tome kako si na nagradnoj igri osvojila knjigu i onda sam se izgubila... Ti pišeš tako lako i s takvom ljepotom u svojim riječima da meni ne trabaju ni Coelho ni Gjalski. Mogla bih te čitati ma da pišeš o bilo čemu. O ofcama na primjer...

    OdgovoriIzbriši
  10. čestitam draga :)) imam i ja neke njegove knjige koje čekaju svoj red za čitanje. a ovu sam vidjela u trafici,moram priznat kako me to šarenilo jako privlači,i još je nisam imala prilku prolistat a nadam se da cu to uskoro i napravit

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala na posjeti draga, čestitke na nagradi, a potpisujem drago Nasmijano nebo, upravo tako, cmok. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  12. Ni meni nije sjeo Coelho, ali zato volim Catalinu Estradu, prekrasno je ovo ilustrirala u svom kičastom stilu :))

    OdgovoriIzbriši
  13. sad si me baš zaintrigirala!pogledam je svakako!joj obožavam ovako nešto otkriti!i jesam li ti rekla da volim tvoj blog :)))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Drago mi je da se ovdje osjećaš ugodno i da ti se sviđa! Svakako pogledaj ako budeš u prilici! ;))

      Izbriši
  14. Nisam ni ja od onih koje je Coelhovo pisanje dirnulo ili oduševilo, ali brižljivo skupljam knjige, i smatram da je knjiga najljepši poklon koji nko može dobiti. Voliš li autora te knjige je svakako manje važno. :-)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...