ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Naikan...


Jeste li zahvalni? Ili poput većine bezglavo jurcate za naoko bitnijim stvarima zanemarujući one male, svakodnevne koje svi pomalo uzimamo zdravo za gotovo? Primjećujete kad nešto ne ide kako treba, a u suprotnom ne marite previše? Jeste li unatoč tomu sretni i zadovoljni? Ako je odgovor na ovo pitanje negativan, onda je ovo prava vježba za vas!

Naikan, doslovna prijevoda pogled iznutra, moćna je vježba za razvoj zahvalna uma, razvijena u Japanu. Njezin utemeljitelj, Yoshimoto Ishin, na sebi ju je prvi puta primjenio tijekom rigorozne meditacije u tamnoj špilji, bez spavanja, vode i hrane. Uvidjevši kvalitete ovakvog načina introspekcije, njezino prakticiranje je prvobitno prenio na mlade ljude zatvorene u ustanovama zbog socijalnih poremećaja, ali i počinjenih zločina. Pozitivni, na taj način postignuti, učinci bili su zaslužni da se Naikan proširi po čitavom svijetu. Otvoreni su mnogobrojni centri u kojima se ova vježba prakticira pod stručnim vodstvom, a u Europi su njezinu vrijednost za sada prepoznale samo Austrija i Njemačka.
No, i bez boravka u skupocjeno, minimalistički opremljenim prostorima gdje tijekom sedam dana, dan po dan, vršite introspekciju iz svakoga od područja svog života, Naikan možete svakodnevno prakticirati i sami i to vrlo jednostavno, jer se ova vježba bazira na samo tri pitanja na koja svaki dan trebate odgovoriti kako bi s vremenom bolje razumjeli sebe i svoje odnose s drugima, a njegovanje zahvalnosti uveli u svoju svakodnevicu.
Ta tri čarobna pitanja su:

1. Što si danas primio?
2. Što si danas dao?
3. Kakvu si bol ili probleme danas prouzročio?

Oni koji ovu vježbu uredno prakticiraju, tvrde da se s vremenom sve preokreće. Ne samo da gradite zahvalan um, nego opraštanje sebi i drugima postaje sasvim prirodna stvar, tugu i depresiju zamjenjuje radost i počinjete uviđati vlastiti obrazac ponašanja koji, na korist sebi i drugima, možete iznova unapređivati. I ne čini se tako teškim, zar ne? Sviđa vam se? U tom slučaju ćete onda bez problema i previše razmišljanja znati dati odgovor na moje sljedeće pitanje: na čemu ste vi zahvalni danas?

Photo via

MISAO DANA:
"Ako ti je preostao još samo jedan dah, iskoristi ga da kažeš hvala."
                                                                                                  (Pam Brown)

Broj komentara: 10:

  1. moram priznati da meni to djeluje jako teško, obično se u tim naoko jednostavnim pitanjima krije zamka :) mislim da bi se i ja mogla zatvoriti u neki špiljski prostor i pokušavati dati odgovore na to dok ne poludim skroz :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvi put čujem za ovo, ali princip mi nije stran, jer po ayurvedi već radim jedan dio. To zapravo nije lagano, preispitivati sebe, ali čovjek odahne kad dostigne "višu fazu" u svojim mislima, u svom duhu i kad oprosti sebi ili drugima.

    OdgovoriIzbriši
  3. prije sam imala taj osjećaj zahvalnosti i pogleda na unutra. Sad je ostao samo pogled i nastojanje da povratim mir. Pokušat ću i ovako, a mislim da će mi pomoći i na poslu. Za početak, hvala ti na ovome!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam zahvalna na tvom edukativnom postu.Ovo bi svakako trebalo prakticirati, pusa:-))

    OdgovoriIzbriši
  5. E sad si mi bome dala razmišljati...Ali znam da stvari uzimam zdravo za gotovo,a kad su mi uskraćene,patim...i to jako!

    Jubiinnnn!

    OdgovoriIzbriši
  6. Naoko jednostavno, a opet nije. Treba biti iskren i moći odgovoriti na ova tri pitanja. Ali, treba probati. Hvala ti na ovome.
    Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlićan post! Dokaz da najdublje promjene dolaze kroz najjednostavnije principe!

    OdgovoriIzbriši
  8. moja metoda molitve je slična. mislim kako je zavalnost vrlo bitna u životu.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...